Visszalépett az indiai színész a Hitler-filmtől

2010.06.18. 14:05
Élesen tiltakozik India néhányezres zsidó közössége egy Adolf Hitler utolsó napjait feldolgozó, jelenleg készülő bollywoodi film ellen; a tiltakozások hatására a film főszereplője már vissza is lépett.

Az indiai filmgyártás eddig még nem készített olyan alkotást, ahol a diktátor feltűnt volna, Bollywood csak most szeretné összehozni a Kedves barátom, Hitler (Dear Friend Hitler) című alkotást, ami a Harmadik Birodalom végnapjaira koncentrálna. Az egy hete bejelentett film főbb szerepeit Anupam Kher és Neha Dhupia játszanák, ám a projektet ért támadások miatt úgy tűnik, a páros változik. Kher bejelentette hogy mégsem fogja eljátszani Hitlert, Neha Dhupia neve pedig Eva Braun mellett nem szerepel az IMDb stáblistáján.

"Figyelembe véve azt az indulatot, amit a film kivált egyes
rajongóimból, döntöttem úgy, visszalépek a szereptől, mivel tiszteletben tartom az érzéseiket" - indokolta döntését Kher, aki viccesebb karakterek mellett bűnözőket, terroristákat is előszeretettel játszott 1982-es debütálása óta. Az 1989-ben készült Daddyben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó Filmfare Critics Awardot, itt azóta többször is jelölték az évek alatt. Nemzetközi alkotások közül a Csavard be, mint Beckham, a Büszkeség és balítélet című filmeket és a Vészhelyzet sorozatot említhetjük.

Anupam Kher
Anupam Kher

Neha Dhupia karrierje kezdetén feltűnt az Euphoria videóklipben,  reklámokban játszott és modellkedett, majd szerepet kapott a Rajdhani tévésorozatban a wikipédia adatlapja szerint. 2002-ben megnyerte a Femina Miss India Universe címet, majd a Miss Universe első helyéért is harcba szállt, de csak a tizedik helyen végzett. 2003 óta játszik filmekben, azóta több, mint 30 produkcióban volt látható, a Julie című produkcióval vált híressé, a legutóbbi két filmje (Paying Guest, De Dana Dan) azonban megbukott.

A Hitler-film az alkotók közleménye szerint bepillantást engedne a Führer "bizonytalanságába, karizmájába, paranoiájába és merő zsenialitásába". Rakes Randzsán Kumár rendező hangsúlyozta: filmje nem dicsőíti Hitlert, de az kiderülhet belőle, hogy Hitler rajongott Indiáért, és áttételesen neki köszönhető a függetlenség elnyerése is.

A jövő hónapra tervezett alkotás híre i India ötezer fős zsidó közösségében váltott ki felháborodást. "Bárki is készíti ezt a filmet, az tudatlan, vagy egyenesen kétes, sötét szándékkal teszi ezt. Megsértik egy olyan közösség érzéseit, amiknek tagjai nagyon sokat szenvedtek" - hangoztatta Jonathan Solomon, az indiai zsidók szövetségének elnöke.

Nem ez az első eset, hogy az indiai zsidó közösség tiltakozása sikerrel jár. 2006-ban egy kis mumbai étterem arra kényszerült, hogy nevét Hitler keresztjéről (Hitler's Cross) Kereszt Caféra (Cross Café) változtassa. Egy évvel később egy ugyancsak mumbai lakberendező cégnek kellett NAZI elnevezésű új ágytakaró-szériáját átkeresztelnie, valamint a terméket reklámozó brosúrából a horogkereszteket eltávolítania.