Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Cameron 350 millió dollárt kaszál az Avatarral

2010.07.10. 08:07
James Cameron 350 millió dollárt (körülbelül 78 milliárd forintot) kaszál az Avatarral; rendező egyetlen filmmel ekkora összegű bevételre még soha nem tett szert.

Hollywoodi szakértők szerint Cameron rendezőként, íróként és producerként jelentős arányban részesedik a minden idők legnagyobb kasszasikerét eredményező filmből. Cameron bevételét nagy mértékben megdobta, hogy a dvd-eladások minden várakozást felülmúltak.

A 20th Century Fox háromdimenziós sci-fijét 2009 decemberében mutatták be, azóta világszerte 2,7 milliárd dolláros jegybevételt könyveltek el. A kétdimenziós dvd-, valamint bluray-lemezekből rekordmennyiség fogyott, és novemberben kerül boltokba a háromdimenziós dvd-változat.

A mozis sikernek sincs vége, a rendező és a 20th Century Fox a héten jelentette be, hogy augusztus végén új, bővített változatban kerül a filmszínházakba az Avatar; az eredetinél 8 perccel hosszabb verzióban új lényeket és akciójeleneteket láthat a közönség. Az új verziót kizárólag digitális 3D és IMAX 3D mozikban fogják vetíteni. Hosszabb távon pedig minden bizonnyal második és harmadik rész követi majd az Avatart, Cameron trilógiában gondolkodik. Az új epizódok gyártási költsége a tökéletesített 3D-s filmkészítési technikának köszönhetően várhatóan lényegesen kisebb lesz.

A Forbes magazin a napokban a második helyre sorolta James Cameront a leggazdagabb színészek, zenészek és a szórakoztatóipar más szereplőinek idei rangsorában. A Forbes 210 millió dollárra becsülte a rendező jövedelmét, amelynél lényegesen többet, 315 millió dollárt keresett Oprah Winfrey tévés sztár.

Cameron előző nagy sikerű filmjével, a Titanickal állítólag 97 millió dollárt keresett. Ez az összeg is emelkedni fog. Cameron elárulta, hogy a filmet 2012 áprilisára – a luxus óceánjáró hajó elsüllyedésének 100. évfordulójához kötve – új, 3D-változatban is elkészíti. A rendező eddigi filmjei 5,75 milliárd dollár jegybevételt eredményeztek világszerte.