George Clooney lenyomta a Machetét

2010.09.06. 12:09
Clooney új bérgyilkosfilmje, a The American már 14 millióval első lehetett Amerikában, Danny Trejo vérgőzös Machetéje 11 millióval nyitott. Utoljára 97-ben fogyott ilyen kevés mozijegy.

A szokásosnál jóval kevesebben mentek moziba Amerikában a Labour Day-hez kapcsolódó ünnepi hétvége miatt, így George Clooney bérgyilkosos krimije, a The American már 13 millió dollárral első lett a toplistán (a szerdai és csütörtöki bevételeket számolva 16,1 millió dollárt szedett össze). Anton Corbijn filmje egy olasz kisvárosban játszódik, ide érkezik meg az utolsó megbízatását elvállaló mesterlövész (Clooney). A The Americannek még nincs magyar címe, csak annyit tudni, hogy a hazai premier október végén lesz.

A múlt heti listavezető bankrablós film, a Takers második helyre csúszott vissza 11,5 millió dollárral, a harmadik viszont 11,3 millió dollárral szintén egy friss film, Robert Rodriguez exploitation-filmeket idéző Machetéje lett, amiben Danny Trejo mindenkit felaprít, és még Michelle Rodriguezzel is összejön neki egy menet (magyarországi premier: movember 25).

7,5 millió dollárral negyedik a The Last Exorcism című horror, 6,9 millió dollárral pedig ötödik Drew Barrymore legújabb vígjátéka, a Hétmérföldes szerelem, amit már a héten nálunk is bemutatnak. Az itthon Pancser Police címmel mozikba kerülő The Other Guys, Will Ferrell és Mark Wahlberg Halálos fegyver-paródiája hetedik helyre esett vissza 5,4 millió dollárral. Nyolcadik az Eat Pray Love című Julia Roberts-film 4,85 millióval, kilencedik az Eredet 4,53 millióval, a toplista utolsó helyére pedig a Nanny McPhee és a nagy bumm került 3,57 millió dollárral.

A májustól szeptember első hétvégéjéig számolt észak-amerikai mozibevétel elérte a 4,35 milliárd dollárt, és ez 2,4 százalékkal magasabb, mint a tavalyi rekord. Igaz, ez csak a magasabb jegyárak miatt van így: az elemzők szerint utoljára 97-ben voltak ilyen kevesen moziban, mint idén. A hollywood.com első összesítése alapján idén nyáron 552 millió jegyet adtak el, ami 2,6 százalékos visszaesést jelent a tavalyihoz képest. 97-ben 540 millió látogatója volt az észak-amerikai moziknak. A nyár három legnépszerűbb filmje a Toy Story 3 (408 millió), a Vasember 2 (312 millió) és az Alkonyat: Napfogyatkozás (298 millió) volt.