Érdekes sztriptíztáncosok a Turnéban

2010.09.23. 17:55
Ezen a héten négy új filmet nézhetünk: Adrien Brody Hibridjét és Silvio Soldini Szeretőkjét a szerelmi háromszög köti össze, Groó Diana Vespáját és Mathie Amalric Turnéját pedig az, hogy mindkettőt díjazták a filmfesztiválokon. Premierek.

Hibrid

A biohorror királya, David Cronenberg már egy ideje hanyagolja a kedvenc műfaját, szerencsére itt az utánpótlás, az amerikai születésű, de Kanadában forgató Vincenzo Natali. Ő korábban olyan kulthorrorokat rendezett, mint a 97-es Kocka, és a 2006-os Párizs, szeretlek! vámpíros kisfilmje, 2009-ben pedig Sarah Polleyvel, Adrien Brodyval és Delphine Chanéac-kal 30 millió dollárból készített el egy kamaradrámába oltott DNS-scifit. Sajnos a bevétel június óta még csak 24,4 milliónál jár, pedig a ráncfelvarráson átesett Rottentomatoeson 74 százalékot kapott a kritikusoktól (a megújult IMDb-n csak 6,3 pontot). "Hátborzongató horror, Rosemary gyermeke-elemekkel és Howard Berger elképesztő maszkjaival" - írta az Entertainment Weekly. Nekünk is bejött: "A hibái ellenére is egy nyomasztó biohorror. Nem tökéletes, de már majdnem olyan jó, mint a régi Cronenberg-mozik".

Vespa

A Vespa szeretettel készült, de az nem mindig elég – írta februárban Groó Diana szociós roadmoviejáról kritikusunk, aki szerint a film túlságosan sarkít. A Vespában egy cigány kisfiú, Orsós Lali megy Berekhátról a fővárosba a csokipapírral nyert piros motorjáért, hogy útja során jelzésértékű gondok érjék. A magyar szemlén két díjat is elhozott: Tóth Sándor színészi különdíjat kapott, Kardos Dániel és Balogh Rudolf pedig a legjobb filmzene díját. A film magyar-szerb koprodukcióban készült, 170 millió forintból, 70 milliós támogatással. A rendező öt évet várt második játékfilmje elkészítésére, A Csoda Krakkóban óta képzőművészeti kisfilmeket készített. A főszereplő kisfiút egyébként a szentesi romatelepen találták.

Turné

Mathieu Amalric volt már Bond-főellenfél a Quantum csendjében, és az Adéle-ban is láthattuk zombiarcú régészként. Idén májusban a Turnéval elhozta Cannes-ból a legjobb rendezésért járó díjat: saját vígjátéka főszereplőjeként egy csapat amerikai inkább érdekes, mint szép sztriptíztáncosnővel turnézik a vidéki francia városokban. A Turné 7,2 ponton áll az IMDb-n, a Variety pedig ezt írta: "Bár a film történetmesélésben gyenge, Amalric játéka lenyűgözően humoros."

Szeretők

Silvio Soldini egy Velencétől Torinóig agyondíjazott olasz rendező, de a legújabb drámájával még nem nyert semmit. A svájci-olasz koprodukcióban forgatott Szeretők milánói és tunéziai helyszíneken készült, a fő témája pedig az, hogy a kezdeti szerelmi fellángolásokat komoly kapcsolattá kell-e konvertálni, vagy hagyni inkább a fenébe. A stáblista csupa Donatello-díjas színészből áll: Giuseppe Battiston egy mackós férfit, Alba Rohrwacher a barátnőjét, Pierfrancesco Favino pedig a kapcsolatokba belerondító pincért, Domenicót alakítja. Szerelmi háromszögüket 6 pontosra osztályoznánk.