Az internet miatt került válságba a filmművészet

2010.10.26. 11:51
A filmművészet igazi válságban van az internet miatt, vélekedett Neil Jordan ír filmrendező a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon.

"Úgy vélem, a moziba járás válságát az internet okozza. Akárcsak a többi ágazatét, a zenéét, a könyvkiadásét, a filmét. Az internet tökéletesen megváltoztatja az emberek szokásait és jelenleg minden képlékeny állapotban van" - mondta beszédében A Síró játék és a Farkasok társasága filmjeiről ismert Oscar-díjas rendező a fesztivál zsűrijének elnökeként.

A rendező arról is beszélt, hogy míg a mozizás szerinte biztosan új életre kel, a jó filmeknek nagyon nehéz dolguk van, ha be akarnak törni a széles forgalmazási piacra.

"Nagyon fontosnak gondolom, hogy a filmek ne szoruljanak be a fesztiválok gettójába. Ezek is rettenetesen fontosak, mert a megmaradt kevés csatorna egyikét jelentik a filmművészet számára, ugyanakkor az is lényeges, hogy ezek a filmek kikerüljenek a fesztiválkörforgásból és eljussanak a világ közönségéhez" - mondta az ír filmes.

A tokiói filmfesztivál a Facebook születéséről szóló A közösségi háló című filmmel nyitotta meg kapuit a hét végén. A fesztivál 50 ezer dolláros Sakura-díjáért 15 film versenyez, köztük kínai, iráni és japán produkciók. A versenyfilmeket több mint nyolcvan ország és régió pályázói közül választották ki.

A szigetországban, ahol korábban nagy volt az érdeklődés a külföldi filmek iránt, ez ugyancsak visszaesett az utóbbi években. Míg 2002-ben az éves mozijegybevétel 73 százalékát a külföldi produkciókra váltott jegyek tették ki, tavaly már csak 43 százalékos volt ez az arány.

A tokiói filmfesztivál programja október 31-ig tart. A vetítések mellett megemlékeznek a néhai Kuroszava Akira filmrendezőről abból az alkalomból, hogy most töltené be századik évét, és a fiatalon elhunyt Bruce Lee kínai filmsztárról is.