Meghalt a Hannibál producere

Index, MTI
2010.11.11. 16:15 Módosítva: 2010.11.12. 09:36
Dino De Laurentiis olasz művészfilmekkel kezdte, ő forgatta a Barbarellát Jane Fondával, majd végleg átköltözött Hollywoodba. Conan és Hannibált köszönhetjük neki. 91 éves volt.

Elhunyt Dino De Laurentiis olasz filmproducer, akinek nevéhez az olasz filmművészet számos remeke fűződik.

Olasz hírügynökségek csütörtöki jelentése szerint De Laurentiis 91 évesen, Los Angelesben hunyt el.

A Nápoly környékéről származó De Laurentiis tésztakészítő fia volt. Bár filmes tanulmányait a második világháború megszakította, 1946-ban már saját produkciós céget hozott létre, amely az olasz neorealizmus olyan híres alkotásait készítette el, mint a Giuseppe de Santis rendezte Keserű rizs vagy az Országúton és a Cabiria éjszakái című Federico Fellini-alkotások.

Ő volt a producere az első színes olasz filmnek, a Totó színesben című, 1952-ben készült vígjátéknak, amelyet Steno rendezett.

A hatvanas évekre felépítette saját stúdióját, és bár az pár éven belül tönkrement, addig több emlékezetes produkciót hozott létre, köztük a Teremtés könyvének első részét feldolgozó The Bible: The Beginning című drámát, vagy Roger Vadim sci-fijét, a Barbarellát, amelyben a rendező akkori felesége, Jane Fonda alakította a főszerepet.

Stúdiója bedőlése után De Laurentiis Los Angelesbe tette át székhelyét. A hollywoodi évek alatt további számos filmsiker fűződött a nevéhez: több Stephen King-regényt megfilmesített, a Conan, a barbárt is neki köszönhetjük, de ő volt a producere a Ridley Scott rendezte Hannibálnak és A vörös sárkánynak, Brett Ratner filmjének is. A Hannibál-trilógia kezdő darabját, a Bárányok hallgatnakot nem ő jegyzi, mégis ő fedezte fel a kannibál sorozatgyilkos történetét: az Embervadász című, 1986-os film tulajdonképpen a Vörös sárkány című alkotás eredetije, Thomas Harris regényének első adaptációja.

000 PAR2003090164647

Sidney Lumet-vel 1973-ban dolgozott a Serpicón,  Milos Formannal pedig 1981-ben a Ragtime című drámán.

Pályafutása során közel 150 film producere volt, a magyar nézők utoljára Az utolsó légió című 2007-ben bemutatott akciófilmet láthatták tőle.

A producer, aki többször elnyerte az olasz David Donatello-filmdíjat, az Országúton című filmért Carlo Pontival megosztva 1957-ben Oscar-díjat is kapott, 2001-ben pedig az Amerikai Filmakadémia Irving G. Thalberg-díjával ismerték el munkásságát.

De Laurentiis 1957-ben vette feleségül Silvana Mangano színésznőt, aki 1989-ben halt meg. Második felesége, Martha Schumacher szintén producer. Két házasságából összesen hat gyermeke született.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport