Elmarad a Magyar Filmszemle a külföldieknek

2010.12.17. 13:55
E-mailben tájékoztatta a nemzetközi filmszakmát a Filmunió vezetője arról, hogy 2011-ben nem rendezik meg a hagyományosan februárban sorra kerülő Magyar Filmszemlét, írta a Variety amerikai filmes szaklap. A magyaroknak februárban vagy áprilisban megtartják.

A 42. Magyar Filmszemle elhalasztásáról szóló határozatot egy hete hozta meg a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA), miután az alapítvány költségvetését radikálisan csökkentette a kormány, idézte a Variety Vezér Éva, a Filmunió ügyvezető igazgatója levelét.  

"Muszáj volt értesítenem azokat a partnereinket, akikkel tíz éve dolgozunk együtt, hogy ne számítsanak arra, februárban Budapestre kell jönniük" - indokolta a külföldi kritikusoknak, fesztiválra válogató szakembereknek írt levelet Vezér.

"Tudjuk, mennyire fontos a hagyományos időzítés az új magyar filmek számára, hogy elkezdhessék nemzetközi pályafutásukat. Remélhetőleg 2012-re az érintett döntéshozók is megértik, milyen fontos a rendezvény és az időzítése is" - idézte a Variety még a levelet.

Lesz szemle valamikor

Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumának elnöke múlt héten az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a hagyományos februári időpont helyett április végén rendezik meg a 2011-es Magyar Filmszemlét, és ott van egy erős hét a Cannes-i Filmfesztivál és Mediawave között. Valójában ott csak pár nap van.

A legutóbbi kuratóriumi ülésen a Magyar Filmművészek Szövetsége a februári időpontot javasolta. Erre egyelőre nincs pénz.

Vezér Éva, a Filmunio vezetője az Indexnek még elmondta: „A filmeknek az a fajta koncentrált bemutatása a külföldi partnereinknek februárban, amit a Filmszemle tett lehetővé, nagymértékben megkönnyítette a magyar filmek külföldi promócióját. A munka természetesen nem áll le, de sokkal több energiát igényel majd, hogy ugyanazokat az eredményeket tudjuk elérni 2011-ben.”