Nem teljesített az MVM felé P. Koltai

2011.01.06. 13:00
Az MVM és a MÁV 50 és 4,4 millió forintot ígért szerződésében P. Koltai Gábor két játékfilmjéhez, a Blikk információi szerint annyiban volt szabálytalan a támogatás, hogy politikusi nyomásra tették, illetve nem teljesítették a szerződésben vállaltakat.
 

Az alperes elismeri, hogy azzal, hogy az Index.hu honlapon 2011. január 6. napján megjelent „Nem teljesített az MVM felé P. Koltai” című cikkében azt híresztelte, hogy politikai nyomásra több állami vállalatnak kellett a felperes P. Koltai Gábor cégének projektjeit támogatniuk, valamint, hogy 50 millió forintos támogatást kapott az MVM-től a felperes P. Koltai Gábor cége, s ezzel megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát.

P. Koltai Gábor producer a Megy a gőzös és Magic Boys című játékfilmjeihez kapott szponzori ígéreteket a Blikk mai híre szerint a Magyar Villamos Művek és a Magyar Állami Vasutak Zrt.-től. Ismert filmeseknél bevett szokás, hogy állami cégek támogatják a marketing-költségvetésükből a gyártást, és mindkét filmet Koltai Róbert rendezte. A Blikk szerint azonban az MVM-mel szemben nem jártak el szabályosan.

"Az összeg a szerződés egyik kitétele értelmében titkos, de annyit elárulhatok, hogy a szerződő fél nem teljesítette az általa vállaltakat, a pénzt azonban kifizették a részére, ezért megtettük a megfelelő jogi lépéseket" – mondta a Blikknek Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója. A szerződést a volt vezérigazgató Mártha Imre írta alá 2009-ben. Közel 50 millió forint támogatást kaptak Koltaiék az állami cégtől a lap információi szerint.

Az MVM az összeget cáfolta: "A társaság nevében nyilatkozó kommunikációs igazgató az interjú során kifejezetten hangsúlyozta, hogy mivel a szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesültek maradéktalanul, a szerződésben foglalt teljes összeg nem, annak csupán egy része került kifizetésre az MVM Zrt. által."

A másik érintett állami cég a MÁV, tájékoztatása szerint a Megy a gőzös című produkció forgatásával kapcsolatos 4,4 millió nagyságrendű költségek nagy részét állták a film készítői – amely a MÁV álláspontja szerint fedezte az állami vállalat ingatlanjainak és gépparkjának használatát és a dolgozói közreműködését is, nem készpénzben, hanem reklámban fizették ennek a tetemes részét.

A szálak egykori befolyásos SZDSZ-politikusokhoz vezetnek a Blikk tegnapi cikkének információi szerint. "Ha bebizonyosodik a gyanú, amely szerint indokolatlanul kaptak milliókat állami cégektől a filmkészítők, elképzelhető, hogy a jelenlegi nyomozástól függetlenül egy újabb nyomozás indul az ügy felderítésére" - írták még. Az állításait a lap meg nem nevezett, nyomozásban illetékes személyre alapozta, amit a Nemzeti Adó-és Vámhivatal mai közleményben cáfolt: "az információk nem felelnek meg a valóságnak, azok nem a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól származnak".

A vám- és pénzügyőrség nagy erőkkel vizsgálja a P. Koltai Gábor és társai által elkövetett feltételezett csalási ügyet, és ezt a két filmet is felsorolták a vizsgált filmek között. De szponzori támogatást a Blikk csak az elkészült filmekkel kapcsolatban talált, P. Koltai több tucat fantomfilmjével kapcsolatban nem.

Az Apeh közleménye:

„Az ügyben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága, illetve jogelődje 2010. április 1. óta folytat nyomozást különösen nagy (adó)értékre elkövetett csalás gyanúja miatt - jelentette még közleményében az Apeh. - A nyomozóhatóság több filmkészítéssel és forgalmazással foglalkozó gazdasági társaság tevékenységét vizsgálja. A nyomozás a bizonyításhoz szükséges nyomozati cselekmények végzésével ütemezetten folyik. Az ügy részleteiről részletesebb információ a nyomozás érdekében, annak jelenlegi szakaszában nem adható.”