A Szigorúan piszkos ügyek rendezője újraforgatta a Saolint

2011.01.19. 16:28
Jet Li 1982-ben a Saolin templom című filmnek köszönheti nemzetközi karrierjét. Most a Szigorúan piszkos ügyek rendezője forgatta újból a történetet, és az akció mellett a drámára is nagy hangsúlyt fektetett. A filmet a héten mutatják be Ázsiában és Ausztráliában.

Andy Lau játssza a főszerepet a három évtizede Jet Livel forgatott harcművészeti film, a Saolin templom felújításában, amelynek forgalmazása a napokban kezdődik meg Ázsiában és Ausztráliában.

A Kína szívében fekvő, 1500 éves múltra visszatekintő Saolin templomról, és kungfuzó szerzeteseiről számos tévé- és játékfilm született, de az új, Shaolin címet viselő feldolgozás a hongkongi Benny Chan rendezésében csupán a második produkció, amelyet a templom illetékesei hivatalosan is jóváhagytak.

Az 1982-ben készült Saolin templom indította el az azóta világsztárrá vált korábbi kungfu-bajnok, Jet Li filmes karrierjét. Lau (Szigorúan piszkos ügyek) is járatos a harcművészetekben, ám Benny Chan, aki a forgatókönyvet is jegyzi, hangsúlyozta, hogy ezúttal inkább a történet drámai vonalát akarta előtérbe helyezni.

"Közönségfilmeket csinálok, nem vagyok művészfilm rendező, nem is tudom, hogy kell mélyen művészi jeleneteket készíteni, és azt sem, miként kell lassan forgatni" - mondta Chan az AP hírügynökségnek adott interjúban.

Mint mesélte, koreográfusát, Corey Yuent arra kérte, hogy a pörgős akciójeleneteket itassa át a "zen küzdelem" szellemével, így a jellemfejlődés hangsúlyosabb legyen az erőszaknál.

A Saolin templom bosszútörténet volt: Li azért sajátította el a Saolin szerzetesek harcművészetét, hogy elégtételt vehessen apja gyilkosain. Benny Chan a XX. század elejére helyezte történetét, és főhősévé egy helyi katonai parancsnokot tett, aki folyton árulástól retteg a hadurak közti háborúskodás káoszában. A Saolin templom befogadja, amikor menekülnie kell, és a szerzetesek között rádöbben, hogy korábbi életében nem a helyes úton járt.

"Mindenki tudja, hogy az első film főként a Saolin kungfuról szólt, hiszen sztárja az a Jet Li volt, akit akkor már ötszörös országos bajnokként ismertek. Ez nagyban hozzájárult a film eladhatóságához. Én azonban nem egy harcművésszel akartam eladni a filmemet. Andy Lau színész. Miért változtattam volna Jet Livé? Nem láttam szükségesnek, és nem is akartam  ezt" - mondta Chan.

A buddhista Lau egyébként maga is segített filmbeli karaktere kialakításában - tette hozzá a rendező, aki a film egy másik kulcsmotívumaként említette a Lau által alakított machiavellista katona és a Jackie Chan által játszott gondtalan szerzetes szakács között feszülő ellentétet.

A filmben azért lesznek akciójelenetek. Az egyik robbanás felvétele egy hónapig tartott, mert azt nem forgathatták az eredeti helyszínen, előbb fel kellett építeni a templom valósághű mását, benne a tíz méter magas Buddha-szoborral.

A Shaolin a héten Kínában, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Thaiföldön és Indonéziában, majd hamarosan Hongkongban és Vietnámban is debütál.