Kínát elárasztják az IMAX-mozik

2011.03.24. 12:47
Négy éven belül a jelenlegi 45 mellé további 75 IMAX mozi nyílik Kínában, és 2016-ra összesen háromszáz működtetését tervezik - jelentette be az IMAX Corp. csütörtökön a vállalat leggyorsabban bővülő piacának fővárosában, Pekingben.

Mindez azt jelenti, hogy a cég partnere a kínai Wanda Cinemas lesz a legnagyobb IMAX filmszínház üzemeltető az Egyesült Államokon kívül, s azt is, hogy a hagyományosnál nagyobb mozit és szórakoztatóbb élményt nyújtó szolgáltatás iránt mutatkozó igény meggyőző a vállalkozók számára.

A IMAX pekingi vezetője úgy nyilatkozott, hogy tavaly rekordnövekedést mértek, de sehol nem volt a kínaihoz hasonló mértékű a bővülés mértéke. Bevételük 2010-ben elérte a 288 millió jüant (44 millió dollár) - mondta el Richard Gelfond; ez tízszerese az azt megelőző évinek. A legnagyobb kasszasikert az "Utórezgés" című kínai film hozta, amely az 1976-os tangsani (Tangshan) földrengést idézte meg egy családi dráma feldolgozásával.

A kínai mozihálózat egyre bővül és korszerűsödik; csak tavaly 313 filmszínház és több mint másfélezer vetítő helyiség nyílt, amivel hatezer fölé emelkedett a filmvetítéseknek helyet adó intézmények száma. Hivatalos előrejelzések szerint 2015-re húszezres lesz a mozihálózat.

Az egyre nagyobb rétegnek számító kínai középosztály láthatóan élénk érdeklődést mutat a filmek, a mozi iránt, s igen nagy kíváncsisággal fogadja az újat. Az Avatar 3D-s változata például óriási tömegeket hozott lázba, helyenként több mint hat órát álltak az emberek sorba, hogy a nem túl olcsó jegyekhez hozzájussanak.

A kínai mozifilmimport központilag szabályozott, ami azt is jelenti, hogy évi húsz külföldi produkció bemutatására nyílik lehetőség. A korlátozások miatt azonban az IMAX nem aggódik, lévén, hogy az IMAX mozik többnyire hollywoodi sikerfilmeket forgalmaznak, amelyek útja általában gond nélkül vezet a kínai mozivásznakig. Ezeken kívül a cég arra készül, hogy mind több ígéretes kínai filmet alakít át technikailag és tesz a hálózatában vetíthetővé.

A szakemberek a szórakoztatató ipar mozi ágazatának egyértelmű bővülésével számolnak Kínában, s bíznak abban, hogy hosszú távon egyre több külföldi - nem csak amerikai - film kerülhet az országba, ahol az igazán nagy közönség érdeklődése újabb távlatokat nyit a világ egyes részein sorvadásnak indult mozis világ számára.