Terrorista Sakállal sokkol a spórolós Titanic

2011.04.06. 14:41
Idén anyagi gondok miatt nem jár 10 ezer euró a Titanic Hullámtörő-díja mellé. Az április 8-16. közé szervezett filmfesztivál zsűrijében Elliot Grove és Esther Rots mellett Pataki Ági is helyet kapott.

A Titanic filmfesztivál Hullámtörők-díájért idén hét film van versenyben. Eredetileg nyolc induló lett volna, de a Felperzselt föld című, Oscar-díjra is jelölt kanadai film végül kimaradt a programból. Mi a lengyel-magyar-ír-norvég koprodukcióban készült Ölésre ítélve című politikai thrillerért izgulhatunk, amiben egy tálib felkelő menekül az amerikai katonák elől (a film vágója Lemhényi Réka).

A versenyprogramban szerepel Olivier Assayas Carlos című terroristás filmje is, amiben a 70-es, 80-as évek hírhedt politikai zsoldosát, a Sakált mutatja be. Kevésbé erőszakos történelmi tabló A ház című szlovák film, amiben a kelet-európai radikális társadalmi átalakulást dolgozza fel egy generációs konfliktuson keresztül. A kanadai Curling egy apa-lánya kapcsolatot mesél el, az iráni Esős évszakok a kamaszok problémáival foglalkozik, a svédek Vadembere pedig egy börtönből frissen szabadult fegyenc netpornóval és sztriptíztáncosnőkkel feldobott életét dolgozza fel. A hetedik versenyfilm a Haru utazása, ami az ősi japán értékekről mesél.

Japán és Dél-Korea egyébként idén a Francia zátonyokhoz és finn-svéd-dán alkotásokat felvonultató Északi fényhez hasonlóan önálló szekciót kapott, Extrém Ázsia címmel. A manga- és akciófilm-rajongók megnézhetik a Bolondok háza című japán animét és a koreai mangából készült, élőszereplős Vérző pengét, de ezek mellett Sono Shion thrillere, a trópusihal-kereskedőnek álcázott gyilkosokról szóló Hideghal is kellemesen vérgőzös hangulatot ígér. A horrorrajongóknak a belgák Vampires című vámpírfilmjét és a mellé rakott svéd zombitrancsírozást, a Nemélőket ajánljuk. Részletes program szekcióbontással és vetítési helyszínekkel a Titanic hivatalos honlapján.

A fesztivál zsűrijébe idén Esther Rots holland rövidfilmes, a tavalyi Titanic fődíjasa mellett Pataki Ági, a Halálkeringő és az Üvegtigris 3 producere is bekerült. A zsűrielnök Elliot Grove, a Raindance.tv alapítója lesz, akinek Grove Lo-to-No Budget Filmmaking címmel rendezett kurzusain olyan sztárok vettek részt pályájuk elején, mint Christopher Nolan és Guy Ritchie.