Az Avatar miatt 3d-zik Bertolucci

2011.05.10. 15:36
Az elismert olasz rendező, Bernardo Bertolucci kapja az első Honorary Palme d´Or, díjat az idei Cannes-i Filmfesztiválon, ahol a 3d forgatásáról nyilatkozott. 30 év után újra olasz nyelven forgat.

Bernardo Bertolucci új, 3d-ben készülő filmje, az Én és Te az eddigi életművébe a klausztrofília és a klausztrofóbia ellentétének témája miatt illik. Egy római pincében rejtőzködő 14 éves fiú történetét meséli el, az Utolsó Tangó Párizsban klasszikushoz és az Álmodozókhoz hasonlóan zárt tértben.

A film Niccolo Ammaniti (Én nem félek) ismert olasz író azonos című könyvén alapszik. A köztudottan freudi érdeklődésű Bertolucci szerint Ammaniti fő specialitása a méhbe való visszatérés témája. A kisfiú kénytelen feladni rejtekhelyét, mikor próbálja megmenteni jóval idősebb, heroinproblémákkal küszködő nővérét.

Bertolucci az Avatar megtekintése után döntött úgy, hogy új filmjét 3d-ben forgatja. „Az 50-es évek moziját juttatta az eszembe – mondta. - Rögtön a 8 és fél-re gondoltam, milyen lenne 3D-ben. Vagy Bergman Personája. Fantasztikus lenne."

A rendező jelenleg két különböző 3D-s technológiát vizsgál a Cinecitta Stúdióban, hogy kiválassza a történethez megfelelőt. A szeptemberben, Rómában kezdődő forgatás egyben Bertoluccinak az olasz nyelvű filmkészítéshez való visszatérését is jelenti 30 év szünet után.  A producer a Vincere-t is jegyző Mario Gianani lesz.