Sztankay István a nemzet színésze

2012.01.24. 16:33

Sztankay István színművészt választották meg kedden a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Garas Dezső helyére - közölte a Nemzeti Színház.

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze-címet viselő művészek döntöttek arról, hogy a december 30-án elhunyt Garas Dezső helyére Sztankay István kerül a testületbe.

DKOKO20080513058
Fotó: Kollányi Péter

A nemzet színésze és a nemzet színésznője-címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Színészi pályáját Miskolcon kezdte, majd játszott a Nemzeti Színházban, illetve a Madách Színházban, 20 éve a József Attila színház társulatának tagja.

A közönség számos színházi alakítása mellett nyolcvan tévé- és játékfilmben láthatta, egyik legkedveltebb alakítása a Bors című tévéfilm sorozat főhőse volt. Sztankay Istvánnak kétszer ítélték oda a Jászai Mari-díjat, 1998-ban kapta meg a Kossuth-díjat, és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntették.

Az Új Ász január 3-án megkérdezte a színészt, mennyi esélyt lát a címre: "Én már biztos vagyok benne, hogy megvan Garas Dezső utóda, csak még várnak ennek nyilvánosságra hozatalával. Az én nevem nem szokott felmerülni ilyen esetekben. Igazán örülnék a lehetőségnek, de én nem vagyok törekvő és elvakult" - vélekedett a napilapnak.  • Hírek
  • Hírek