Itt a Csicska is a szemlés kisfilmekből

2012.02.04. 11:59

Az idei filmszemle alkalmából a tavalyi szemléből kisfilmeket és információs filmet is válogattunk az Indafilmre. A Csicska Cannes-ban futott, az Erdő a berlini fesztiválon, de a többieket is megszavazhatja kedvencének.

Csicska

Till Attila Csicska című kisfilmje Shanghajban a mobiltelefonos rövidfilm kategóriában nyert, de Cannes-ban is hatott a történet, ami az alföldi tanyavilágban a csicskatartás témakörét járja körül. A szemledíjas kisfilm az M&M Film és Laokoon Film közös produkciója a TV2 közreműködésével. A főbb szerepekben Thuróczy Szabolcs, Szitás Balázs és Balsai Móni látható. A producerek: Mécs Mónika, Sipos Gábor, Rajna Gábor producerek, és Stalter Judit és Tóth Csaba koproducerek. Jelenleg francia és német tv-kel tárgyalnak az eladásáról.

Erdő

2,5 millió forintból készült, Kárpáti György Mór negyedéves vizsgafilmjeként, főleg a Hármashatár-hegyen forgott. A fekete-fehér, bűntényt bogozgató kisfilm a Berlinale után részt vett sok nemzetközi filmfesztiválon Szentpétervártól Sao Paulo-ig. Idén is benevezték néhány fesztiválra, és tervezik a külföldi tévés eladását.

Jancsó Nyika: Epizódok egy társaság életéből

A művészeket, tudósokat, kutatómérnököket tömörítő Nemzetközi Kepes Társaságról készült ötvenhat perces ismeretterjesztő filmet Jancsó Nyika készítette Siklósi Szilveszterrel és Tóth Szőlős Andrással a Film Art Kft. megbízásából. A filmet az A22 Galériában mutatták be.

Mátyás, Mátyás

A magyar-román koprodukció Felméri Cecília munkája. A 2009-es animált dokumentumfilmben a rendező kolozsváriakat kérdezte arról, mit gondolnak Mátyás királyról.

Végtelen percek

Bár sokszor keltették az elmúlt hónapokban az Inforg stúdió halálhírét, ez a kisfilm, ami a locarnói filmfesztivál versenyprogramjába is meghívást kapott, 2011-ben készült. A Magnólia bemutatása óta divatossá váltak az egy esemény köré szerveződő, mozaikszerű dramaturgiai szerkezetet követő filmek, de ennek a szerkezete már kimódoltnak tűnhet. Végső tanulság, spoiler nélkül: nem a percek végtelenek, hanem az idő.