Készül a kínzós cyberpunk mozi

2012.02.14. 11:07
Hollywood vegyes érzelmekkel viszonyul a cyberpunk iránt, ezért sokakat meglepett, hogy Richard K. Morgan ultra-noirjának, az Altered Carbonnak filmadaptációja készül.

Az ismert sci-fi író, Richard Morgan  rajongói leghíresebb regényét, az Altered Carbont (magyarul is megjelent, Valós halál címen) az intenzív erőszak és az extrém szexjelenetek miatt dicsérik, nem beszélve egy hosszú kínzásjelenetről, ami filmen kísértetiesen hasonlíthat egy pornókínzásra. A könyv egyedi univerzuma egy olyan világot mutat be, ahol az embereket születésükkor digitalizálják, akinek pedig van rá pénze, áttöltheti magát, azaz a személyiségét és emlékeit egy másik testbe ültetheti át. A kérdés csak az, hogy ez a történet mennyire működne filmben.

A filmverzióért egy új gyártó cég, a Mythology felel, amit két ismert író vezet: James Vanderbilt (Zodiákus, Pókember, Az emlékmás) Laeta Kalogridis (Nagy Sándor, a hódító, Viharsziget), iletve a Fekete hattyú producere, Brad Fischer. A forgatókönyvet Kalogridis írja, David Goodmannel közösen. A Mythology közben John Bellair természetfeletti kalandregényeit is megfilmesíti: például a The House With a Clock in Its Walls, amit a Supernatural kreátora, Eric Kripke ír majd. Ezen kívül a The Lobotomist című HBO minisorozaton is dolgoznak, amit a Terminator: Sarah Connor krónikái írója, Dan Thomsen jegyez majd.

Kalogridis egyébként régóta dolgozik együtt James Cameronnal: többek között az Avataron, illetve Cameron következő, 2016-os produkcióján, a Battle Angelen. Kalogridis így nyilatkozott a Variety-nek a könyvről: „Az Altered Carbon egyike a leggazdagabb 1munkáknak, melyet a post-cyberpunk science fiction kitermelt magából – sötét, komplex noir történet, ami olyan kérdésekről gondolkodtat el minket, mint például hogy mit jelent embernek lenni akkor, minden információ kódolhatóvá válik, beleértve az emberi agyat.