NDK-s dráma esélyes a Berlinálén

2012.02.14. 18:11

Félidejéhez ért a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a kritikusok pontozása alapján a német versenyfilm, a Barbara esélyes az Aranymedvére.

A Screen által felkért - amerikai, brit, brazil, dán és német - szakírók véleményének összesítése alapján a film 3,3 csillaggal vezeti az eddig bemutatkozott versenyfilmek listáját. A Barbara című NDK-s társadalmi dráma Christian Petzold rendezésében készült, főszereplője az egyik legnépszerűbb német színésznő Nina Hoss.

Második az olasz Taviani fivérek műve, a Cesare Deve Morire 3 csillaggal, ami egy rendhagyó Shakespeare-feldolgozás. Julius Ceasar című drámáját egy Róma-közeli börtön szigorított szárnyában hűsölő rabokkal forgatták.

Két francia mű foglalja el a harmadik, illetve a negyedik helyet. Ursula Meier svájci koprodukcióban forgatott filmje, a L'enfant d'en Haut áll a harmadik, Frédéric Videau drámája, az Á moi seule a negyedik helyen 2,6, illetve 2,5 csillaggal.

Több alkotás is 2,1 csillagot kapott átlagban. A legkevésbé eddig Antonio Chavarrías művét, a Dictado címűt szerették a kritikusok: 1,1 csillagot kapott.

A versenyprogramban még jó pár film hátravan, Fliegauf Benedeknek a magyarországi romagyilkosságok hatására született filmje, a Csak a szél csütörtökön tartja világpremierjét. A Berlinale vendége lesz a hátralévő napokban Steven Soderbergh, Antonio Banderas, Uma Thurman és Robert Pattinson. Utóbbi két színész a részben Magyarországon forgatott Bel Ami című kosztümös filmet kíséri a német fővárosba, ahová Salma Hayeket is várják.

A legjobb játékfilmnek járó Aranymedvét, illetve a fontosabb alkotói, művészi kategóriákban az Ezüstmedvéket szombaton osztják ki a Berlinale Palastban. A versenyprogramban szereplő filmekről a Mike Leigh brit rendező vezette nemzetközi zsűri dönt.