A Robotkatona gyönyörű mellkasa

2012.02.21. 16:31 Módosítva: 2012.02.21. 16:35
Mit keresett Simicskó István a Robotzsaru-programban? Miért ő az egyetlen szuperhős Orbán Viktor mellett? A Független Nemzeti Filmalkotók Közössége Váll-lapos sportolók című dokumentumfilm bemutatóján sok kérdésre választ kaptunk. Megtudtuk, hogyan izzadnak a fabábuk, a kézitusa az unikum, a hadsereg a harcról szól.

A szentendrei laktanyában tartották a a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége alkotócsapatának új filmje, a jó című Váll-lapos sportolók premierjét. Ha valaki nem ismeri a nemzeti, de független alkotócsapatot, azoknak eláruljuk, hogy korábbi munkájuk a Tábla Királynője-10 000 játszmával a csúcsig című film a 84 éves Guinnes-rekorder Vitéz Sinka Brigitta életéről szólt.

A szentendrei laktanya nyolcvanas évek hangulatába visszacsúszni olyan meglepetésekkel teli időutazás volt, hogy Marty McFly legyen a talpán, aki egy trilógia alatt ezt feldolgozza. A szigorú arcú, ám vidám, egyenruhás férfiak és nők társasága szívmelengető azért ebben a Benetton Colors-világban.

Az ötvenperces amatőrfilm a honvédségnek annyira fontos volt, hogy kirendelték a tisztikart, és rengeteg kiskatonát, hogy megteljenek az első sorok. "Elöljáró érkezik, kérem, álljanak fel" - mondta a műsorvezető, aki annak ellenére nem tudta kimondani Pierre de Coubertin nevét, hogy volt pár napja készülni rá, ráadásul Hende Csaba honvédelmi miniszternek is laza természetességgel sikerült kimondania, amikor az Óda a sporthoz című szövegéből idézett. 2012 az olimpia éve, és a Honvéd adta a legtöbb olimpiai pontot és aranyat, húzza ki magát a büszke miniszter.

Robert Smith: Szózat

"Osu" - köszönt a színpadon meghajlással, klasszikus karatés mozdulatokkal a jobb öklével a bal tenyerébe ütő Sinkovits-Vitay András. A Szózatot elszavalni érkező, hófehér arcú és sötét, fekete tépett hajú színész édesapjánál is jobban hasonlított Robert Smith-re , de ez mit sem számított, amikor dörgedelmes hangján elüvöltötte a Szózatot. Nem mellesleg a film narrátora is ő volt.

A sajtóanyag szerint a film a "Váll-lapos sportolók címet viseli és a Magyar Honvédség és a sport mindenkori szoros kapcsolatáról szól, bemutatván napjaink prominens katonasportolóit". Nem lett volna rossz azért, ha a sajtóanyag legalább részben eltalálja, miről szól a film.

A kiinduló állítás: a sport a katonasággal úgy jár kéz a kézben, mint kislány a kisfiúval: büszkén, de pironkodva a nyári tábor utolsó estéjén csillaghulláskor. Ezt annyira természetesnek vették az alkotók, hogy a bevezető mondat után rögtön rátértek öt katona bemutatására, akiknek valahogy közük van a sporthoz. A diák videoszakkör vezetője büszke lett volna az eredményre, mások nem, de ezt hagyjuk, a témával magával foglalkozzunk.

Pörgős kérdések

"A kézitusa az unikum" - mondta a filmben a négy óriási betontömböt is eltörő Dr. Zöllei Zoltán nyugalmazott alezredes, a közelharc-kézitusa szakértője, akit hosszan kikérdezték a katonafelmenőkről, és a kézitusa általa kialakított rendszeréről. Zölleinek nagyon menő terepszínű judogija, vagyis dzsúdóruhája volt, és elképesztően jól nézett ki, ahogy lassítva és begyorsítva dobálta a felvételeken az embereket. A nézőnek külön öröm, hogy elhangzott doktori disszertációjának a címe is: "A katonai közelharc- és kézitusa-kiképzés az első világháborútól napjainkig, valamint ezek hatása a Magyar Honvédség kiképzési rendszerére".

A filmben az önmagukban sem, de a téma érdekességében biztosan nem bízó bízó riporterek olyan izgalmas kérdéseket tettek fel, minthogy "Milyen adottságokra van szükség, hogy valaki ilyen sportpályafutást érjen el?", "A kézitusa milyen egyéb táradalmi kapcsolatokkal rendelkezik?", "Minek tudható be, hogy évfolyamelsőként végezte el a katonai főiskolát?". A kérdések ritmust és életet adtak a beszélgetéseknek, lehetővé téve az emberarcú katona megfigyelését.

A robotkatona

"Izzadt a fabábu is" - meséli a negyedik dant megelőző vizsgájáról az erős és férfiasan szőrös mellkasú Simicskó István mosolyogva, aki a kormány talán egyetlen szuperhős-képességű embere Orbán Viktor mellett. Álmainkban sem tudunk jobbat elképzelni egy Vlagyimir Putyin és Simicskó István Celebrity Deathmatch-nél. A két mellkas harca, olvasnánk a szalagcímeket.

Simicskó legendás, felsőtestben merev mozgásának állítólag az az oka, hogy egy robotkatona-programban vett részt a forradalom nélküli rendszerváltás idején. De legalábis az életrajzában 1985 és 1991 között meglévő gyanús lyukat is megmagyarázná, hogy önként jelentkezett egy titkos katonai programba. Mert hogy lehetséges az, hogy a Wing Tsun négydanos mesterének nincsenek különös ügyei, viszont van kellemes mosolya, nem egy egyszemélyes twitterező elit alakulat, hanem önmérsékletre nevelő férfi, miközben végtelen nyugalommal dolgozik a kormányban és a honvédelemben?

A harcról szól

Váll-lapos sportolók összesen öten vannak. Zöllei és Simicskó mellett Márton Zsolt őrnagy és partjelző (ő találta ki a szentendrei Kinizsi "sztájlát", egyébként fogalma sem volt, mit csinál egy partjelző), Szarka Gábor (Hende kabinetfőnöke, évfolyamelső) és Kővágó Zoltán olimpiai ezüstérmes diszkoszvető kaptak még szerepet az egy mondatra bevágott olimpiai bajnok Martinek János mellett (lejegyeztük: "A hadsereg szó szerint a harcról szól").

A film vége felé már a Ludovika-szeretet uralkodott, ha Szarka Gábor tehette volna, akkor a Ludovika induló ritmusára beszélt és mozgott volna végig, annyira örült a Navracsics Tibor által megálmodott Közszolgálati Egyetemnek, az új Ludovikának.

Az olimpiai második Kővágót valószínűleg a honvédség úgy szponzorálja, hogy felvette a kötelékébe. Ahogy annak idején az itt büszkén emlegetett Puskás Öcsit is, akinek ugyan egyáltalán nem volt meghatározó élmény a katonaság, viszont Fazekas honvédelmi miniszter kedvére rakosgatta össze az államhatalom kedvenc Honvédjét, teljes középpályát igazolt, ha úgy tartotta kedve. A Honvéd mindig a hatalom volt, így az azonosulás nyilván nem egyszerű, ahogy a múltba tekintés sem. Mert mennyire lehetünk büszkék egy olyan bajnokcsapatra, amibe hatalmi szóval igazoltak játékosokat? Mindegy, a dokumentumfilmnek nem volt feladata ezekre a kérdésekre választ adni.