Meghalt Palásthy György filmrendező

Index, MTI
2012.04.16. 16:26 Módosítva: 2012.04.16. 18:13
Palásthy György filmrendező, a Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című film alkotója, de ő dolgozta fel Rejtő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényét, és ő rendezte a Bors című tévésorozat több epizódját is.

Életének 82. évében meghalt Palásthy György filmrendező, a Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című film alkotója - tájékoztatta az MTI-t a filmművész családja hétfőn. A Balázs Béla-díjas filmrendezőt rövid, súlyos betegség után Budapesten érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Palásthy György 1931. január 12-én született Esztergomban, először elektrotecnikai tanulmányokat folytatott, majd amikor 16 évesen megnyert egy irodalmi pályázatot, a művészetek felé fordult. 1950-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakára, ezután a Mafilmhez került. Első munkája 1959-ben a Kölykök című film forgatókönyve volt. Az 1959-ban alakult Balázs Béla Stúdió egyik első vezetője volt. 1960–tól az MTV-nek is dolgozott. 1961-ben a Mindenki ártatlan? című játékfilm volt első önálló rendezése.

Pályáját asszisztensként kezdte kiváló mesterek oldalán. Mint később felidézte, Gertler Viktortól eleganciát, Keleti Mártontól a közönség tiszteletét, Máriássy Félixtől a kitartást, Szemes Mihálytól az önbecsülést tanulta meg. 1970-ben kapott Balázs Béla-díjat, 1977-től érdemes művész, 2001-ben pedig a Filmszemlén életműdíjjal tüntették ki.

A gyerekfilmek tették híressé

Az ötvenes-hatvanas években felnőtteknek szóló nagyjátékfilmeket, főként vígjátékokat forgatott. Első önálló rendezése 1961-ben a Mindenki ártatlan? című vígjáték volt, legismertebb filmje pedig a Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényéből készült, 1963-ban bemutatott Meztelen diplomata.

Palásthy György a szocializmus egyik legismertebb gyerekfilm rendezője volt, filmjeit hatalmas sikerrel, telt házak előtt vetítették. Ő rendezte a máig legendás A szeleburdi családot, ami a nyolcvanas évek egyik ikonikus alkotásaként szembe állította a gazdag Belvízi család magányos kislányát, a szegény, de sokgyerekes Faragó család gyerekeinek boldogságával. Ebben a filmben szerepelt először Ábel Anita, akit később szerződtettek a Dögkeselyűbe, majd a Legyél te is Bonca! című filmbe, később pedig ő lett a Szomszédok Julcsija.

De ő fedezte fel Ullmann Mónikát is, aki elsőként a Poldi bácsiknak emléket állító Égig érő fűben szerepelt. A Janikovszky Éva regényéből készült film egyik mondatából „Csak az a szép, zöld gyep, az fog hiányozni” évtizedekre szállóige lett.

Palásthy nevéhez kötődik a trilógiát alkotó A varázsló, Hahó, öcsi! és a Hahó, tenger! is, ami Török Sándor regényeinek feldolgozásából készült, és olyan színészek játszottak benne, mint Kiss Manyi, Páger Antal, Gobbi Hilda, Básti Lajos, Bárdy György és Alfonzo. És amelyben nem mellesleg egy újabb gyereksztárt indított el a pályán, az Öcsi szerepét játszó Kovács Krisztián később a Barátom, Bonca és a Keménykalap és krumpliorr sorozatokban kapott szerepet.

Kevesen tudják, de Szabó István, Herskó János és Simó Sándor mellett ő volt az egyik rendezője a Bors című, szintén máig híres 15 részes történelmi sorozatnak. Az ő nevéhez kötődik az első évad negyedik része, a Halló… központ!, a második évad második, hetedik,  kilencedik és az évadzáró, A győztesek című rész is.

Szovjet-magyar koprodukcióban forgatta Kálmán Imre életéről 1985-ben Az élet muzsikája című filmjét. Ezután minimális költségvetéssel készített dokumentumfilmet Kálmán Imre özvegyével a zeneszerzőről és a korról, amelyben élt. A filmet Németországba adta el, a pénzből régi tervét, egy gyermekoperát akart leforgatni, de csak a zenei felvételek készültek el.

A rendszerváltás után már ritkán állt a kamerák mögé, mindössze két filmet a rendezett. Az 1997-es Retúrt, a nyugdíjasok szomorú elégiáját, ami egyben Sinkovits Imre utolsó filmszerepe is volt, és a két évvel később a Páskándi Géza regényéből készült A szalmabábuk lázadását.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport