A felhasználókat is perli a Mohamed-film színésznője

2012.09.28. 16:30

Keresetet nyújtott be az Egyesült Államok szövetségi bíróságán a nagy vihart kavart Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) film egyik női szereplője. Cindy Lee Garcia csalás, becsületsértés és tisztességtelen üzleti tevékenység mellett a szerzői jog megsértésével is vádolja a film rendezőjét, Sam Bacile-t, valamint a filmet terjesztő YouTube-ot és annak tulajdonosát, a Google-t.

Garcia érvelése szerint a karakter megformálása szerzői munka, ezért a színészeknek is jár részesedés a szerzőket illető jogokból. Ebből kiindulva a színésznő azzal vádolja a YouTube filmmegosztót, hogy megsértette az 1998-as Digital Millenium Copyright Act-ot, amikor az egyik jogtulajdonos – jelen esetben Garcia – kérése ellenére sem távolították el a videót. A szerzői jogai megsértése miatt a színésznő azokat az – egyelőre ismeretlen – felhasználókat is perli, akik megosztották a videót a Youtube-on.

Garcia szeptember 20-án már benyújtott egy keresetet egy kaliforniai állami bíróságon, amiben azzal vádolta a film rendezőjét, hogy félrevezette, amikor elvállalta a szerepet. Állítása szerint a forgatáson szó sem esett Mohamedről, nem történt utalás vallásra sem, és nem volt tudomása a filmben megjelent szexuális tartalmakról. Miután a bíróság elutasította a keresetét, Garcia szerdán a szövetségi bíróságon nyújtott be új keresetet, amiben az előzőhöz képest újabb követeléseket is megfogalmazott.

A sztorit felkapó Hollywood Reporter szerint a bírósági kereset ilyen formája meglehetősen szokatlan a színészeknél, mert a forgatás előtt lemondó nyilatkozatot íratnak velük alá, amiben az őket megillető jogok egy részét a producerekre ruházzák át. A szerződés megvédi a film készítőit a későbbi vádaskodástól és megakadályozza, hogy a színész utólag jogi úton próbálja meg betiltani a filmet. Az ügyben a felperest képviselő Cris Armenta szerint viszont ügyfelével semmilyen szerződést nem írattak alá a forgatás előtt, de a lemondó nyilatkozat egyébként sem lehetne érvényes, ha azt csalással készítették.

Garciának most azt kell bizonyítania, hogy a szerzői jog a színészi alakításra is kiterjed. A kereset benyújtása előtt Garcia ügyvédje egy váratlan húzással regisztrálta ügyfele alakítását az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalánál, kiemelve, hogy az alakítás nem megbízás alapján végzett tevékenység volt. Kétséges azonban, hogy a bíróság elfogadja-e, hogy az alakításra is vonatkozik a szerzői jog. Bár az alakítás reprodukálható módon (film) lett megörökítve és így eleget tesz a szerzői jogi követelményeknek, a filmek esetében jogilag nem eldöntött, hogy az alakítást, vagy a rögzítést végző személy tekinthető a valódi szerzőnek.