Zombik ellen harcol Spárta

2006.10.30. 10:33
Elkészült a Frank Miller képregénye által ihletett 300 című film a thermopülai csatáról, a Sin City látványvilágával. A rendezést a Holtak Hajnala című zombiremake-et jegyző Zack Snyderre végezte, amiből újabb következtetéseket lehet levonni a film képi világára, holott Miller képregényei önmagukban is brutálisak.

A Thermopülai szorosnál a Xerxés vezette perzsa sereg csapott össze Leonidász háromszáz fős seregével i.e. 480-ban. Miller képregényét 1998-ban adták ki, a művet az 1962-es A 300 spártai című film inspirálta, amit hét évesen látott moziban a bátyjával.


Töltse le az előzetest!

A képregényszerző szabadon kezelte a történelmi témát, Xerxész perzsa hadvezérből kopasz, piercinges négert faragott, és a csatában zombiszerű lények is szerepet kaptak. Az ütközethez vezető eseményeket Miller a két hadvezér szemszögéből mutatja be, és a szerző maga is részt vett a film előkészítésében, a stáblistán producerként szerepel.

Ez nem a Harry Potter

"Sok jó jelenet van a filmben, az egyik ilyen, amikor a spártaiak három emeletnyi hullát borítanak az ellenségre. Megdöbbentő látvány - nyilatkozta Miller az MTV-nek - A hősök nem feltétlen azok, akiket a történet végén kitüntetnek, mint Luke Skywalkert, vagy megkapják a nőt, esetleg visszatérnek az iskolába, mint Harry Potter. A hősök azok, akik helyesen cselekszenek" - fűzte hozzá.

A film előzetesén megfigyelhető, hogy a 300-ban nem lesz hiány nyers erőben és brutalitásban, az ellenség orszarrvúkon támad, nyilai elsötétik az eget, és még a gyerekek is kiütik egymás fogát. Ezenfelül a smároló nők és egy-két szexjelenet is hozzájárultak ahhoz, hogy Amerikában a 300 tizenhét éven alul csak felnőtt kíséretében megtekinhető.

Leonidász, spártai király szerepét Gerard Butlerre osztották, akit a közönség Lara Croft: Tomb Raider filmben láthatott Angelina Jolie oldalán, de eljátszotta már az operaház fantomját is Joel Schumacher 2004-es musicalfilmjében. A skót származású színész nem először játszik harcos ókorit, az Attila the Hun című filmben ő alakította a hunok fejedelmét.

A 300 spártai (1962)
A 300 spártai című filmet a lengyel szárazású Rudolf Máté rendezte, aki a 20-as években még Korda Sándor mellett dolgozott operatőrként Budapesten. Később ő fényképezte Carl Theodor Dreyer Jeanne D'Arc című filmjét. 1935-ben lelépett Hollywoodba, ahol Orson Welles-el is dolgozott együtt a Shanghaji asszony című filmben, majd rendezésre adta a fejét, így született a D.O.A. című film noir klasszikus, vagy A 300 spártai.
A spártai oldalon küzd még Vincent Regant, aki már a Trójában is feltűnt, de az angol-szlovák-magyar koprodukcióban készülő Báthory Erzsébet szerelmében is szerepel Nádasdyként a Mátyás királyt alakító Franco Néró mellett. A piercinges Xerxész szerepét a brazil Rodrigo Santoróra osztották.

A 300-at 2007 márciusában mutatják be az Államokban a Warner forgalmazásában, és tavasztól a magyar mozik is játsszák. A Sin City-hez, vagy a Sky kapitány és a Holnap Világához és a francia Immortelhez hasonlóan itt is minden hátteret digitálisan hoztak létre, bár ezt a filmet 35 mm-re forgatták.