Bacsó utolsó filmjével tér vissza

2008.03.20. 11:01
A húsvéti filmkínálat elsősorban a családokat célozza meg, így van elefántos razfilm, varázslós fantasy és szerelmes tinédzser is. Bacsó Péter 18 éves kurváról szóló filmje a kakukktojás, ez a producer szerint főleg fiatal srácoknak és kamionosoknak szól.

27 idegen igen

27 ruha az eredeti címe annak az amerikai lányfilmnek, ami ezredszerre bizonyítja be, hogy a félénk csajok sem maradnak örökre koszorúslányok. Miután Jane végigpásztázza az összegyűlt 27 koszorúslányruhát a szekrényében, megtudja, hogy a vágyának titokzatos tárgya a húgába szerelmes, egy újságíró meg az ő szerencsétlen életéből akar szenzációhajhász cikket írni, úgy dönt, a 28. ruhát már soha nem varratja meg. A film az IMDb-n mindössze 5,6-os szavazatátlagot ért el, a Rotten Tomatoeson 37 százalékon áll, a főszereplők pedig másodvonalbeli sztárok, írhatnánk, ha: Katherine Heigl, a Grace Klinika Izzie-je nem futott volna be 2007-ben a Felkoppintva című filmmel, amiért Golden Globe-ra is jelölték, mellette szerepel James Marsden, az X-Men Küklopsza. A 41 éves Anne Fletcher, akinek ez a második rendezése, korábban olyan filmekben dolgozott koreográfusként, mint a Kapj el, ha tudsz, A negyven éves szűz vagy a Sírhant művek című sorozat. Húsvét hétfőre, amikor minden lány elmenekül otthonról, a lehető legideálisabb program egy ilyen mozi.

Majdnem szűz

Megint újsághírdetés olvasás közben támadt kedve filmet forgatni Bacsó Péternek. A Wittman fiúk étteremkritikái után most egy prostituáltaknak szóló tanfolyamról szóló hírre alapozta a forgatókönyvét. A nyolcvanéves mester nem sajnálta a fáradtságot az előtanulmányokra sem, és a színészek mellé néhány nehéz sorsú lány is bekerült a Majdnem szűzbe. Ha a A tanú szakrasztikus humorát nem sikerült felidéznie a mesternek, helyette érzelmes jelenetekkel vázolja fel Árva Boróka útját a nevelőotthontól az útszéli kurválkodáson át a menedzserképzőig. A kortárs Udvaros Dorottyáját Bacsó egy új arcban, Ubrankovics Júliában találta meg, akit Hujber Ferenc árul el, az első kuncsaftja pedig Czapkó Antal. A Csak szex giroszosa itt török kamios képében érkezik, Boróka első nagy meglepetését meg a hajléktalan, szakállas Újlaki Dénes szállítja, aki nem kér a testéből. Az újabb Bacsó-művet azoknak ajánljuk, akik nemcsak a Megint tanút és a Hamvadó cigarettavéget nézték meg, hanem a Lumnitzer nővéreket is. A rendező megint bejelentette, hogy ez az utolsó filmje.

Spiderwick krónikák

Hónapok óta vetítik a magyar mozik a Spiderwick krónikák előzetesét, amiben a többgyerekes család egy elhagyatott vidéki házba költözik, ahol mindenféle elképzelhetetlen lényekkel találkoznak. A film az azonos című ifjúsági fantasyregényből készült, és Amerikában hatalmas eladási sikereket ért el, így várható volt a feldolgozása. A nem túl magas, 90 millió dollárból forgatott fantasy a Rotten Tomatoeson 80 százalékot kapott, mert bár a történet kiszámítható és a CGI szörnyek felejthetőek, a varázslatos világ és a gyerekek jók. Az egyik kritikus szerint, ha egy arénában összeeresztenék a Harry Pottert és a Spiderwicket, akkor utóbbi nagy bajban lenne. A Grace család New Yorkból egy erdőben fekvő, elhagyatott házba költözik, ami dédnagybátyjuké, Athur Spiderwické volt. A gyerekek rátalálnak egy könyvre, ami elképzelhetetlen hatalmat ad annak, aki megtanulja megfejteni és bevezeti őket a láthatatlan világba. A filmben a Charlie és a csokigyárból ismert Freddie Highmore egyedül alakítja az ikreket, Jaredet és Simont. Digitális tündérmese kicsiknek.

Hallam Foe

Egy évvel a berlini világpremier után érkezett meg hozzánk a Young Adamet jegyző David MacKenzie legújabb filmje, ami egy fiatal srác életét mutatja meg, ahogy próbálja anyja halálát feldolgozni, illetve szerelmi életét menedzselni. A hét legbetegebb filmje minden bizonnyal ez lesz: a fiú az utcán meglát egy az anyjára feltűnően hasonlító nőt, követni kezdi és szerelmes lesz. A 17 éves Hallam Foe szerepében a balettozó Billy Elliottról zengtek a kritikák ódákat, az egyik például a legragyogóbb brit tehetségnek nevezi.

Horton

Az előzetes hírek szerint ez egy igazi gyerekfilm, sokkal inkább mint az alkotók előző munkája, a Jégkorszak. Az elefántokért sokan vonzódunk, mert minden olyan nagy rajtuk, főleg az ormányuk és a fülük. Ez utóbbi talán alkalmas arra, hogy előbb meghalljon másokat, például egy miniuniverzumot, amin a szuperkicsik laknak. A sztoriban felbukkan még egy lila kenguru és egy keselyű is, bár sok dzsungelben élő állatot nem lehet felismerni. A 85 millió dollárból készülő animációs filmre az első hetén 48 millió dollárt költöttek a nézők, amivel minden idők negyedik legjobb márciusi kezdését produkálta a tengerentúlon. Az eredeti hősöknek Jim Carrey és Steve Carell lett a hangja. A rendezőknek ez az első közös rendezése, de eddig külön-külön olyan filmeken dolgoztak már, mint a Szörny Rt., az Egy bogár élete vagy a Toy Story.

Földrengések zongorahangolója

A Quay fivérek talán még a mátrixos Wachowskiknál is bizarrabb páros, Walt Disney hazájából költöztek át Angliába, hogy a bábanimációnak éljenek. Terry Gilliam segítségével már három éve összehozták a Földrengések zongorahangolóját, amihez egy Pierre Jaquet-Droz nevű 18. századi svájci órás emberszabású zeneautomatái adtak ihletet. A róla elnevezett főszereplő egy magányos szigeten ejti rabul az aranytorkú operaénekesnőt, hogy belőle is éneklő gépet csináljon. A feltaláló hidraulikus zeneautomatáit a Quay-fivérek bábokkal keltették életre, így az élőszereplős filmbe bekerültek a rájuk jellemző animációs elemek is. A japán szponzorok kérése ellenére viszont a filmbe végül sem Robert Redford, sem Dustin Hoffmann nem került bele, a szereplőket kivénhedt sztárok helyett nálunk ismeretlen angol, német és spanyol színészek játsszák. A szürreális rétegfantasyt a 2006-os Titanic Filmfesztivál után mától újra játssza a Toldi mozi.

Takva - Az istenfélő Muharrem

A német-török film Berlinben, Torontóban, Szarajevóban és még 15 helyen kapott valamilyen díjat. Özer Kiziltan filmje a hét egyik legérdekesebbjének tűnik. Főhőse, Muharrem, olyan vallásos életet él, ami megfelel a VII. századi követelményeknek. Semmilyen téren nem tart igényt arra, hogy megnyíljon a kinti világnak. Amikor új megbízásának eleget téve kilép a megszokott életéből, olyan konfliktusokban találja magát, amiket nem tud feldolgozni. Nehezére esik, hogy a cselekedeteit a vallásos meggyőződésével összhangba hozza. A rendező a filmet a sajtóanyagban magyarázza el: "Azok a vallások, amik tagadják az egyén szabadságát elnyomják a híveket és embertelenséget szülnek. Ez őrülethez vezet. Ha a Koránt továbbra is úgy fogják értelmezni, mint ahogyan Muharrem teszi ebben a filmben, akkor egy ketyegő bomba lesz az Iszlám."