Elhunyt Robert Altman rendező

2006.11.21. 18:08
Robert Altman a M.A.S.H., a Nashville, a Rövidre vágva és A játékos rendezője hétfőn hunyt el egy Los Angeles-i kórházban 81 éves korában. Halálának oka nem ismeretes, írta a Variety.

Robert Altman 2006-ban

Robert Altman 1925-ben született Kansas Cityben. A II. világháborúban pilótaként szolgált, és mérnöknek tanult. Az első három nagyjátékfilmje után a nagy áttörést 1970-ben a koreai háborúról szóló fekete komédiája, a M.A.S.H. hozta meg. A film rengeteg nézőt vonzott és nagy kritikai sikert hozott, az Oscar-jelölés mellett elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát.

Altmant öt alkalommal jelölték a Oscar-díjra: a M.A.S.H-en kívül a Nashville-ért, A játékosért, a Rövidre vágváért és legutóbb 2001-ben a Gosford Parkért. 2006-ban életműdíjjal ismerte el munkásságát az Akadémia. Ekkor árulta el azt is, hogy közel egy évtizeddel előtte szívátültetésen esett át. „Nagyon szerencsésen alakult a karrierem, mivel soha nem kellett olyan munkát elvállalnom, amit ne akartam volna” - emlékezett vissza a pályájára az életműdíj átvételekor.

Altman egyike volt a legegyedibb alkotóknak a modern filmesek között: rendszeresen rengeteg színésszel dolgozott, bátran improvizált és hosszú beállításokat használt. A M.A.S.H-hez mérhető sikere csak a titokzatos gyilkosságról szóló Gosford Parkkal volt 2001-ben, amikor hat Oscar-díjra jelölték, bár aztán csak a legjobb forgatókönyv díját kapta meg, illetve a Golden Globe-on elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat.

Soha egyetlen rendezőt sem jelöltek többször a legjobb rendező díjára, mint Altmant, pedig nagy verseny volt Alfred Hitchcock, Martin Scorsese és közte.

Legutolsó filmjét, Az utolsó adást december 7-én mutatják be a magyar mozik Meryl Streep, Woody Harrelson és Tommy Lee Jones főszereplésével. A zenés vígjáték egy rádiós varieté műsor kulisszáit mutatja meg.