Amerika ráharapott a Viszkisre

2004.09.22. 11:25
A tengerentúl új hőst talált magának. Egy fiatal újságíró könyvet írt Ambrus Attila életéből, a könyv megjelent, a könyv siker. Tegnap este az amerikai HBO sportműsorában hosszú riportot mutattak be a jelenleg börtönbüntetését töltő magyar bankrablóról. A Viszkis neve szájról-szájra száll Amerikában.
Julian Rubinstein szereti az izgalmas történeteket. Pályáját sportriporterként kezdte a Washington Postnál és a Sports Illustrated nevű rangos sportlapnál, később a The New York Times, a Rolling Stone és a Salon is közölni kezdte cikkeit. Hamar hírnevet szerzett élvezetes stílusban lejegyzett, egzotikus történeteivel. Rubinstein "távoli tájakra utazik és gyakran veszélyes sztorival tér haza" - áll az író honlapján, példaként említve egy brazíliai indián törzs hányatott sorsát bemutató, nagysikerű riportját, vagy a kanadai Pokol Angyalairól készített írását.

Rubinstein a közelmúltban keletnek vette az irányt és meg sem állt a sátoraljaújhelyi börtönig és az üvegfalon túl sztorizó Ambrus Attiláig. A látogatásokból, beszélgetésekből könyv született.

Ballad Of The Whiskey Robber

Rubinstein könyve
Ambrus Attiláról
Két nappal ezelőtt, valahol a huszonharmadik utca és a tizedik Avenue sarkán, a manhattani Half King étteremben Ambrus Attila kalandos életéről beszélgetett Julian Rubinstein és negyven-negyvenöt érdeklődő amerikai. A könyv múlt csütörtökön jelent meg a bostoni Little Brown kiadó gondozásában és szerzőjétől a pontos témamegjelölésre törekvő "A Viszkis Rabló balladája: Igaz történet bankrablásokról, jéghokiról, erdélyi szőrmecsempészetről, fusizó detektívekről és összetört szívekről" címet kapta.

Az oldott hangulatú író-olvasó találkozón Rubinstein elmondta, hogy Magyarországon először egyetemi évei után, hátizsákos európai körútja alkalmával járt és akkor csak két napot töltött nálunk. A jéghokis bankrabló történetére később, a Sports Illustrated egyik számát lapozgatva bukkant rá és ezután döntött úgy, hogy ellátogat a sátoraljaújhelyi börtönbe és szóra bírja a kelet-európai kalandort.

Rubinsteinre nagy hatást tett Ambrus intellektusa és elmesélte, hogy az elítélt rendszeres hallgatója a börtöniskolának, sőt, az is előfordult, hogy a bankrabló egy négyesre értékelt dolgozatának újra nekifutott, hogy mégis ötöst kapjon. Az amerikai hallgatóságot izgatta Ambrus kalandos életútja, a dedikálásra kikészített példányokból is sok fogyott.

HBO-sztár

A könyv sikerén felbuzdulva az amerikai HBO tegnap éjjel műsorára tűzte azt a ripotot, amit "az erdélyi Robin Hoodról" készített a csatorna díjnyertes sportmagazinja, a Real Sports. Adi Haspel, az Index alkalmi tudósítója szerint jól sikerült Ambrus Attila huszonöt perces bemutatkozása az amerikai tévénézők előtt.

"Mivel az HBO-n volt az interjú és így nem voltak fárasztó reklámszünetek, nagyon élvezetes volt. Egy jó kis kelet-európai sztori egy srácról, aki jobban akar élni és ennek érdekében mindent elkövet, nincsenek határok a számára. Az amerikai riport szórakoztatásra törekedett, de nem volt túl szenzációhajhász - gyanítom, hogy minden más adón az lett volna."

"Ambrus olyan ember benyomását keltette, aki csak 'kiskapuzott', hogy több pénze legyen és jobban élhessen, de voltaképpen nem akart ártani senkinek. A riport azt sugallta, hogy annak idején mindenki így tett, csak volt, akit elkaptak, volt akit nem. Ne várja senki, hogy intő példaként jelenjen meg bárhol is ez a történet, ahhoz túl brillians. A tizenhét év, amit kapott, kicsit túlzásnak tűnhet az amerikai nézők számára. A sztori, Rubinstein könyve, jó kis bestseller lesz, az biztos. Olvastam, hogy tárgyalnak a Miramax-szal a megfilmesítés jogáért, nos, remélem, kap valami jutalékot Ambrus is, mert ebben a kalandos, 'egzotikus' mesében itt hatalmas pénzek vannak" - tette hozzá Haspel.

"Dicsőség, ah, a dicsőség..."

Kevin Lezak, New Yorkban élő amerikai filmes is végignézte a tegnap esti tévériportot. Lezak kérdésünkre elmondta: az Egyesült Államokban törvény tiltja, hogy miután elítélték, egy bűnöző bármilyen formában profitáljon a saját sztorijából.

Ambrus és a szerző egy tolmács segítségével beszélgetnek
"Hálistennek, Attila Ambrus Magyarországon él és lehet, hogy egy nap még pénzt is kereshet a történetével. A kelet-európai viszkis rabló legendája már önmagában izgalmasan hangzik egy amerikai számára és ha hozzátesszük, hogy ez a bankrabló hokikapus is volt, ez aztán egészen új dimenziókat nyit meg a hallgatóságnak. Tizenhét év kemény büntetés, de azt hiszem, mint profi hokis, Ambrus hozzászokhatott a kemény pofonokhoz. És ott van a dicsőség, ah, a dicsőség..."

"Ha én csinálnám meg a sztorit filmen, ugyanazzal a színésszel játszatnám el a rablót és a pandúrt, a rendőrkapitányt, akinek Ambrus maszkírozta magát a rablások során. Istenem, micsoda ötlet, fantasztikus" - lelkesedett Lezak.

Jó antré a bulvársajtóban is

Ambrus hírnevének legalább ennyire jót tesz, hogy szeptember 17-én említést tett róla a New York Post rendkívül népszerű, igényes pletykarovata, a Page Six. (Annyiban igényes, hogy értesüléseit köztudottan ellenőrzi, remek informátorai vannak, emiatt pletykarovathoz képest kifejezetten hitelesnek mondható). A Page Six Ambrust magyar népi hősnek nevezi és megemlíti, hogy a magyar-szlovák határon sínylődik börtönben. A rövid cikkecskéből kiderül, hogy a Jack Daniel's italgyár Rubinstein könyvbemutatójára Whiskey Robber fantázianéven koktélt komponált. Pedig a Viszkis kedvence a piroscímkés Johnnie Walker volt.

Ambrus Attila karrierje
A dögös hokikapus 1993 és 1999 között 27 kasszát rabolt ki, legtöbbször bankokét, de útba ejtett hat postát, négy utazási irodát és hat takarékszövetkezetet is és összesen több mint 140 millió forintot zsákmányolt. Az erdélyi származású, az Újpest jéghokicsapatában védő, Versacereklám-állkapcsú fiatalember pillanatok alatt akkora népi hőssé vált, hogy az ember egy idő múlva kételkedni kezdett, létezik-e egyáltalán, vagy csak városi legenda. Ambrus abszolút tudatosan játszott rá a legenda-szerepre. Úgy lett a magyar Robin Hood, hogy soha senkinek nem adott egy büdös fillért sem, viszont folyamatosan alázta a rendőröket, ami a publikumnak minden pénzt megért.

Red Label, kalap, kötélhágcsó

A legbutább ötéves kisfiú is tudta róla, hogy rablás előtt mindig felhajt egy pohár skót viszkit, hogy mindig udvarias a banki alkalmazottakkal, álarcot hord, emberre nem lő (pedig 1998-ban az őt üldöző járókelők felé tüzelt ijesztésből, igaz nem célzott lövéseket) és rendszeresen megvicceli a rendőröket. A bűntények helyszínén különféle tárgyakat hagyott froclizásból (virágot, levelet, kalapot, ilyesmiket), egyszer a rablási osztály akkori vezetőjének maszkírozva indult akcióba, másik alkalommal pedig csomagot és levelet küldött Pintér Sándor országos rendőrfőkapitánynak. 1999 januárjában ugyan megbukott, miután hokis társával, Orbán Gáborral sikertelenül próbálkoztak Budapesten, a Frankel Leó utcai OTP-ben. De hírnevét és népszerűségét csak növelte, hogy alig fél évvel később - szintén romantikus körülmények között - megszökött a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájából. (Ja, maga a lebukás is regényes-filmes-megkönnyezős volt, a zsarukézre került Orbán ugyanis azonnal elköpte a rendőröknek, hogy a még menekülő Viszkis a Romániába való távozás előtt még elrendezi kedvenc kutyájának sorsát. Az addig übertehetetlen rendőrök így tudták elkapni, különben ma is Bonanza konyhabútort cizellálna a kárpáti havasokban.) Visszatérve a kalandfilmes szökésre: a második emeleti belső udvarról lepedőcsíkokból összecsomózott kötélhágcsót dobott ki, lemászott rajta, beszaladt a BRFK vizsgálati főosztályának épületébe, ahonnan a Csíkszeredai MacGyver telefonzsinórból és cipőfűzőből barkácsolt menekülő útvonalon távozott.

Gyümölcsöző végjáték

Szökése után még három bankot rabolt ki 50 millió forint értékben, hogy aztán látványos tűzharc végén elfogják. A végül 17 évre ítélt Ambrus a teátrális szituációk mestere volt. Az utolsó szó jogán olyanokat mondott, hogy megpróbáltam senkiben sem kárt tenni, karakánul elismerte, hogy súlyos bűncselekményeket követett el, a két lövöldözés, illetve egy banki alkalmazott hajánál való húzogatását viszont sajnálja és szégyelli magát". El tudom fogadni, hogy kivonnak a forgalomból - kommentálta előre a várható ítéletet, attól azonban tartott, hogy az ingerszegény környezetben baltaarcú pszichopatává válhat.

A Viszkis népszerűsége így visszanézve meghökkentő. Nehéz elképzelni, hogy a trendérzékeny magyar polgárok egy időben "Hajrá Whiskys" és "Whiskys:BM 28:1, félidőben 27:0" feliratú pólókban jártak, vadul kattintották Jake Smiles Viszkis Fan Club weboldalát és elindultak az Ambrus Attila-hasonmásversenyen. Ha bejön az amerikai médiakampány, az sokkal viccesebb lesz, hiszen hogy fog mindez kinézni a Harlemben, fekete és hispano kisgyerekekkel és felnőttekkel.