Elhunyt André Szőts

2006.03.27. 15:50
Hosszan tartó súlyos betegség után, 69 éves korában elhunyt André Szőts, közölte az Indexszel hétfőn a magyar-francia filmproducer-rendező egykori sajtóreferense, Albert Györgyi.
Az 1937-ben született André Szőts a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Szabó Istvánnal jelentkezett, de nem vették fel családi háttere miatt. "Kapitalistának tartottak" - mondta el erről a Piac és Profitnak adott 2003-as interjújában. "Akkor, abban a környezetben nem láttam, hogyan tudnám itt folytatni a jövőmet. Nagyon fájó, de természetes lépés volt - mondta az emigrálásáról. - Úgy mentem el, hogy talán soha életemben nem látom többé ezt az országot, a szüleimet, a barátaimat."

1956 óta Párizsban és Londonban élt. Párizsi zeneakadémiai tanulmányok után elvégezte a politikai tudományok egyetemét, majd a New York-i Columbia Business Schoolban szerzett diplomát.

Több mint kétszázhúsz reklám- és dokumentumfilm rendezője és producere volt, többek között a magyar televíziónak, az Antenne2 és az FR3 részére is dolgozott. Magyarországi sikerét csak 1990-ben, a Cyrano de Bergerac című játékfilm producerségével alapozta meg, a film főszereplője egyébként az alakításáért Oscar-díjra jelölt Gerard Depardieu volt. A filmet összesen négy díjra, köztük a legjobb idegennyelvű film kategóriában is jelölték. Az alkotók végül csak a legjobb jelmezért vihettek haza egy aranyszobrot.

"A legjobb díszlet Oscarját azért nem hozhattuk el, mert az amerikaiak elterjesztették, hogy a filmben látható színházterem igazi. Pedig díszlet volt, mi építettük fel. A Cyrano óta mégis másként megyek fel a Cannes-i lépcsőn is. Azzal a tudattal, hogy nekem is megvolt a magam sikere."

Szőts legutóbbi magyarországi munkája a négy részes Napóleon című tévéfilm-sorozat volt ugyancsak Depardieu, Christian Clavier, Isabella Rossellini és John Malkovich főszereplésével. Szőts utoljára egy francia-angol-magyar koprodukciós játékfilm szerződését írta alá, amely április 18-án kezd forogni Kincses Sziget címmel Magyarországon.

A producer által jegyzett magyar-francia ASP Audiovizuális Kft. a Mafilm-stúdió fóti és budapesti műtermeit és szabadtéri díszleteit bérli jelenleg.

A március 18-án Budapesten elhunyt filmest saját kérésére a legszűkebb baráti köre búcsúztatta, és hamvait utolsó kívánságának megfelelően a Dunába szórták.