Rajzfilmek kifulladásig

2004.11.30. 17:49
A második Anifesten lesz a Nyócker premierje, emellett eddig még nem látott egész estés rajzfilmeket és kisfilmeket is nézhetnek az animáció szerelmesei.
2004. december 2. és 4. között már másodjára rendezik meg az Anifest európai animációsfilm-fesztivált az Uránia moziban. A három napos nemzetközi eseményen harminchárom versenyfilm mellett több mint száz kisfilmet és négy egész estés animációs alkotást láthatnak az érdeklődők, emellett lesznek kerekasztal-beszélgetések és workshopok is.

Szakma és rajongók

A végleges versenyprogramban tíz európai ország filmes és képzőművészeti iskoláinak legjobb vizsgamunkái indulnak, az első pedig ezúttal 2000 eurós jutalmat is kap az Uránia Filmszínház jóvoltából.

Anifest2
Tekintse meg képeinket!
Az animáció népszerűsítése és a nemzetközi animációs trendek megismertetése mellett az Anifest célul tűzte ki a szakmai párbeszéd elősegítését is, ezért például kerekasztal-beszélgetést tartanak a magyarországi rajzfilmforgalmazásról, az animációs filmek állami támogatásáról és hagyományos és a digitális animáció és a rajzfilm versengéséről is.

Nyócker, halhatatlanok és a világ vége

Az Anifest 2-n nézheti meg a magyar közönség először a Nyócker című új, egész estét, magyar animációs filmet, amely a Józsefváros szókimondó és a nyugalom megzavarására alkalmas mindennapjaiba kalauzol el.

A fesztiválon három, olyan, a világ mozijaiban hatalmas sikereket elérő egész estés rajzfilmet is bemutatnak, amelyeket eddig még nem vetítettek Magyarországon. A Hallhatatlanok című francia sci-fi a cyberpunkot ötvözi az egyiptomi mítoszok világával, míg a Corto Maltese az 1918-as évek Oroszországába vezet el, ahol a kommunista forradalmárok, a fehérgárdisták és a sanghaji maffia küzd a cári ékszerekért. Emellett a nagyközönség is láthatja a Berlini filmfesztiválon idén Üvegbéka-díjjal jutalmazott Özönvíz című rajzfilmet, amely egy kapitány, egy dada és egy kisfiú kalandjait meséli el, akik egy özönvíz után kimentik az állatkert lakóit.

A fesztivál különleges meglepetése, hogy a rajzfilm-rajongók több mint egy órás válogatást láthatnak a Wallace és Gromit sorozattal világhírűvé vált Aardman Animations stúdió legújabb műveiből.

A fesztivál legtöbb programja ingyenes, az egész estés rajzfilmekre azonban jegyet kell váltani.