A Macskafogó 2 kulisszatitkaival indít az Anilogue animációs fesztivál

2007.11.16. 17:16
Az idei rajzfilmes szemlén láthatunk videót a Macskafogó 2 kulisszatitkairól, és megismerhetjük egy iráni csaj tinédzserkorát is, aki Iron Maident hallgat a csador alatt.

Az 5. Budapesti Nemzetközi Animációs Fesztivált - ami mostantól Anilogue néven él tovább - november 29. és december 2. között rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban. A fesztivál nyitófilmje a Marjene Satrapi iráni képregényíró önéletrajzi ihletésű műve alapján készült, Cannes-ban díjat nyert Persepolis lesz, derült ki a rendezvény sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Az anime-rajongókat a Tekkon Kinkree-vel várja a fesztivál: az Animátrix és a Gőzfiú rajzolóinak új filmjében egy zsúfolt távol-keleti metropolisz harcos utcagyerekei a főszereplők. A keleti animációs-kultúra szerelmesei próbát tehetnek az Aachi and Ssipak című dél-koreai darabbal is, amit a kritikusok csak úgy jellemeznek, hogy "amikor Tarantino találkozik az Akirával". A fesztiválon láthatunk először részleteket az animációs műfaj Piszkos Fredjének, Bill Plymtonnak legújabb agymenéséből, az Idióták és angyalokból.

A Macskafogó 2 alkotói már a decemberi bemutató előtt megvillantanak néhány jelenetet a kultrajzfilm folytatásából, és láthatunk majd egy Így készült-videót is. A fesztiválpremierrel egy időben kerül a mozikba az Egon és Dönci. A Világpanoráma című programban az elmúlt évek legsikeresebb animációit vetítik le, míg a Toldi moziban ezúttal is lesz maratoni rajzfilmnézés: az Animált éj több, mint hat órányi anyaggal várja a legelszántabb rajzfilm-függőket. Nekünk már most megvan a fesztiválkedvencünk: a The Tale of How című szürreális opera-animáció, amiben a félelmetes kráken jól szétszaggatja az áriázó fura kacsákat.