Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar animáció nyerje az Oscart? Szavazzon!

2007.02.15. 17:27

Rendezésért utoljára 1982-ben kapott magyar filmes Oscart, most újabb honfitársunk került az aranyszobor közelébe. M. Tóth Géza Maestro című 3D-s gegfilmje a legjobb animációs rövidfilm címért versenyez négy vetélytársával. Az Akadémia döntését február 25-én hozzák nyilvánosságra, de ön már most ítélkezhet. M. Tóth Gézával végignéztük a versenyzőket.

The Little Matchgirl


Andersen kis gyufaárus lányának szívszorító történetéből az Oroszlánkirály rendezője, Roger Allers készített rövidanimációt a Disney-nél. A stúdió a mese végét túl szomorúnak találta, így éveket csúszott a befejezés, és enyhítettek rajta, de a szegény gyufaáruslány ebben a verzióban is meghal. Enyhít a fájdalmon, hogy figurája hasonlít a Disney-rajzolta örökéletű kínai harcos királylányra, Mulanra. A Disney ezúttal a hagyományos cellanimáció csúcsát csinálta meg finoman, visszafogottan, egy monokróm hangulattal. A Kis gyufaáruslány ízlésesen vegyíti a hagyományos 2D-t meg a 3D-t, jellemezte kérésünkre az animációt M. Tóth Géza. Tekintse meg a monokrómban éhező kislányt itt!

No Time For Nuts


A Jégkorszak félig mókus, félig patkány figurája, a nemzetközi ismertségre tett motkány a főszereplője a Blue Sky stúdió jelöltjének, aki egyre nehezebben tartja kézben a makkját. A rágcsáló talál egy időgépet, így elhagyhatja a jégkorszakot, és a kaland egy őrült tempójú időutazásba torkollik. "Ez a mókuska úgy van mozgatva, hogy jelenleg ennél jobban nem lehetne ezt kivitelezni" - mondta elismerően M. Tóth, majd hozzátette: "Ez egy ismert figura, és ennek van pozitív hozadéka: mindenki tudja, hogy mire számíthat. Csak most dinamikában meg poénban rátettek még egy lapáttal." A kisfilm egy részletét itt tekintheti meg. A Blue Sky a Jégkorszakkal vetette meg a lábát a 3D-animációk piacán, a Robotok is az ő munkájuk. A következő egészestésük 2008-ban jön ki, amiben Jim Carrey adja Horton, az élénk fantáziájú elefánt hangját.

The Danish Poet


A kis híján hetvenéves National Film Board of Canada szárnyai alatt készült animáció egy fűzfapoétáról szól, aki a skandináv országokban utazik ihletet és szerelmet keresve. "A Danish Poetben nincs 3D-animáció, ez a kisfilm hagyományos animációs technikával készült, és egy kicsit szándékosan naiv. Vannak benne visszatérő jelenetek, de nem azért, mert spórolni akartak, hanem mert ez dramaturgiailag fontos" - tudtuk meg a magyar Oscar-jelölttől, és még hogy: "ennek a humora szárazabb, fanyarabb a többinél". Nézzen bele a kanadai jelöltbe itt.

Lifted


Kétbalkezes űrlénytanonc vizsgázik emberrablásból a Pixar rövidfilmjében, amit az ínyenc patkányról, L’ecsóról szóló egészestés animáció kísérőfilmjeként játszanak júniustól az amerikai mozik. A Lifted a Pixar tizenegyedik rövidfilmje, a sort 86-ban nyitotta a Luxo Junior, az első Oscarra jelölt számítógépes animáció, aminek címadó karaktere, a Luxo- olvasólámpa máig szerepel a Pixar logójában. A Lifted című kisfilm Gary Rydstrom első rendezése, aki a hangeffektjeiért (Jurassic Park, Némó nyomában) már hét Oscart bezsebelt. M. Tóth Géza szerint ez meg is látszik a kisfilmen, ami "nagyon szépen játszik a tempókkal. A sztori sem szájbarágós, a Lifted olyan, mint egy jól felépített kabarétréfa." Itt látható az űrlényvizsga néhány kellemetlen pillanata.

Maestro


Na, és itt a magyar versenyző, akinek az Oscar-jelölés a negyvenedik elismerése. 2005-ben az Anifest közönsége különdíjasnak szavazta meg a filmet, de Amerikába csak 2007-ben jutott el. A 3D-s animáció egy előadóművész készülődését követi a nagy fellépés előtt. Nem áruljuk el a csattanót, csak azt, hogy a Maestrót a Kedd animációs stúdió készítette. Rendezőjének egy tanítási órán született meg az ötlete a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Persze M. Tóth Géza a saját rajzfilmjét nem jellemezte, úgyhogy az ajánló sorok helyett nézze meg a filmet!