A magyar animáció nyerje az Oscart? Szavazzon!

2007.02.15. 17:27

Rendezésért utoljára 1982-ben kapott magyar filmes Oscart, most újabb honfitársunk került az aranyszobor közelébe. M. Tóth Géza Maestro című 3D-s gegfilmje a legjobb animációs rövidfilm címért versenyez négy vetélytársával. Az Akadémia döntését február 25-én hozzák nyilvánosságra, de ön már most ítélkezhet. M. Tóth Gézával végignéztük a versenyzőket.

The Little Matchgirl


Andersen kis gyufaárus lányának szívszorító történetéből az Oroszlánkirály rendezője, Roger Allers készített rövidanimációt a Disney-nél. A stúdió a mese végét túl szomorúnak találta, így éveket csúszott a befejezés, és enyhítettek rajta, de a szegény gyufaáruslány ebben a verzióban is meghal. Enyhít a fájdalmon, hogy figurája hasonlít a Disney-rajzolta örökéletű kínai harcos királylányra, Mulanra. A Disney ezúttal a hagyományos cellanimáció csúcsát csinálta meg finoman, visszafogottan, egy monokróm hangulattal. A Kis gyufaáruslány ízlésesen vegyíti a hagyományos 2D-t meg a 3D-t, jellemezte kérésünkre az animációt M. Tóth Géza. Tekintse meg a monokrómban éhező kislányt itt!

No Time For Nuts


A Jégkorszak félig mókus, félig patkány figurája, a nemzetközi ismertségre tett motkány a főszereplője a Blue Sky stúdió jelöltjének, aki egyre nehezebben tartja kézben a makkját. A rágcsáló talál egy időgépet, így elhagyhatja a jégkorszakot, és a kaland egy őrült tempójú időutazásba torkollik. "Ez a mókuska úgy van mozgatva, hogy jelenleg ennél jobban nem lehetne ezt kivitelezni" - mondta elismerően M. Tóth, majd hozzátette: "Ez egy ismert figura, és ennek van pozitív hozadéka: mindenki tudja, hogy mire számíthat. Csak most dinamikában meg poénban rátettek még egy lapáttal." A kisfilm egy részletét itt tekintheti meg. A Blue Sky a Jégkorszakkal vetette meg a lábát a 3D-animációk piacán, a Robotok is az ő munkájuk. A következő egészestésük 2008-ban jön ki, amiben Jim Carrey adja Horton, az élénk fantáziájú elefánt hangját.

The Danish Poet


A kis híján hetvenéves National Film Board of Canada szárnyai alatt készült animáció egy fűzfapoétáról szól, aki a skandináv országokban utazik ihletet és szerelmet keresve. "A Danish Poetben nincs 3D-animáció, ez a kisfilm hagyományos animációs technikával készült, és egy kicsit szándékosan naiv. Vannak benne visszatérő jelenetek, de nem azért, mert spórolni akartak, hanem mert ez dramaturgiailag fontos" - tudtuk meg a magyar Oscar-jelölttől, és még hogy: "ennek a humora szárazabb, fanyarabb a többinél". Nézzen bele a kanadai jelöltbe itt.

Lifted


Kétbalkezes űrlénytanonc vizsgázik emberrablásból a Pixar rövidfilmjében, amit az ínyenc patkányról, L’ecsóról szóló egészestés animáció kísérőfilmjeként játszanak júniustól az amerikai mozik. A Lifted a Pixar tizenegyedik rövidfilmje, a sort 86-ban nyitotta a Luxo Junior, az első Oscarra jelölt számítógépes animáció, aminek címadó karaktere, a Luxo- olvasólámpa máig szerepel a Pixar logójában. A Lifted című kisfilm Gary Rydstrom első rendezése, aki a hangeffektjeiért (Jurassic Park, Némó nyomában) már hét Oscart bezsebelt. M. Tóth Géza szerint ez meg is látszik a kisfilmen, ami "nagyon szépen játszik a tempókkal. A sztori sem szájbarágós, a Lifted olyan, mint egy jól felépített kabarétréfa." Itt látható az űrlényvizsga néhány kellemetlen pillanata.

Maestro


Na, és itt a magyar versenyző, akinek az Oscar-jelölés a negyvenedik elismerése. 2005-ben az Anifest közönsége különdíjasnak szavazta meg a filmet, de Amerikába csak 2007-ben jutott el. A 3D-s animáció egy előadóművész készülődését követi a nagy fellépés előtt. Nem áruljuk el a csattanót, csak azt, hogy a Maestrót a Kedd animációs stúdió készítette. Rendezőjének egy tanítási órán született meg az ötlete a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Persze M. Tóth Géza a saját rajzfilmjét nem jellemezte, úgyhogy az ajánló sorok helyett nézze meg a filmet!