Mel Gibson piramisban forgat

2005.12.22. 14:23
Az amerikai színész-rendező Apocalypto címmel forgatja új filmjét Veracruzban. Az ősi maja kultúra hanyatlásának történetét meséli el a maják nyelvén. Sztárok nélkül készül a film. Mel Gibson finanszírozza.
A novemberben elkezdődött forgatás helyszínét a mexikói Veracruzban találta meg a rendező, díszletként piramisokat és falvakat építettek fel. Gibson új filmje, az Apocalypto 3000 évvel ezelőtt, a maják ősi földjén játszódik Közép-Amerikában. A színész-rendező, aki egyébként a forgatókönyvet is írta, ebben a filmjében sem szerepel, ahogy a 600 millió dollár bevételt hozó A Passióban sem tűnt fel. A szereplők között más sztárok sincsenek.

A Gibson írta forgatókönyv egy maja férfi történetét meséli el, aki saját bőrén tapasztalja az egykori fejlett civilizáció romlásának kezdetét, így menekülnie kell a dzsungelbe. A Halálos fegyver-sorozat egykori sztárjának célja a korhűség. Ahogy Jézus-filmjében a párbeszédek arámiul és latinul folytak, az Apocalyptoban ősi maja dialektusban beszélnek. A filmben így az akciójelentek kaptak nagyobb hangsúlyt a szövegnél, és a látványvilág dominál leginkább. Az Apocalypto cím maga görög eredetű kifejezés, jelentése: leleplezés és új kezdet.

Gibson a teljes költségvetést saját zsebből finanszírozza, a filmet A Passióhoz hasonlóan saját tulajdonú cége, az Icon Productions gyártja. A filmet az Egyesült Államokban a Disney forgalmazza. 2006 nyarán kezdik vetíteni a magyar mozik.