Az unalmas bulvárhős, Tom Cruise esélyes az Arany Málna-díjra

2006.01.31. 19:01
Egy nappal az Oscar-díj jelölések nyilvánosságra hozatala előtt kihirdették az Arany Málna nevezéseket. Az anti-Oscar várományosai között olyan sztárok szerepelnek, mint Tom Cruise, Jennifer Lopez, Rob Scneider vagy Britney Spears.
Az átadási ceremónia az Oscar-gálát megelőző napon, március 4-én lesz. A díjat John Wilson alapította 1980-ban, azóta minden évben egy aranyfestékkel lefújt és pontosan 4,97 dollárt taksáló műanyag díjjal jutalmazzák az év legrosszabb filmjeit és szereplőit. A 725 fős bíráló bizottság között 41 amerikai szövetségi állam mellett 15 ország filmes újságírói, szakmabelijei és mozirajongói is szavaznak.

A Maszk Jim Carrey nélküli folytatása vezeti az ócska filmek 2005-ös mezőnyét, hiszen nyolc kategóriában söpört be szavazatokat: a legrosszabb férfi főszereplő (Jamie Kennedy), a legrosszabb férfi mellékszereplő (Alan Cumming és Bob Hoskins), a legrosszabb filmes pár (Kennedy és bárki, akivel együtt szerepel), valamint a legrosszabb rendezés-díj várományosai között is szerepel, ezenkívül eséllyel indul a legrosszabb remake és a legrosszabb forgatókönyv címért. Természetesen A maszk fia a legrosszabb filmek listáján is szerepel, ám itt olyan ellenfelekkel kell számolnia, mint a Tök alsó 2, a Viasztestek, a Hazárd megye lordjai vagy a Dirty love.

Idén új versenyszámmal bővült az Arany Málna, a szervezők szerint ugyanis az év legunalmasabb bulvárhősének szintén kijár egy díj. Nem meglepő, hogy ezt a listát Tom Cruise vezeti, aki a legrosszabb színészként is ringbe száll a Világok harcában nyújtott teljesítményével. Cruise többek között azzal vívta ki a jelölők ellenszenvét, hogy Oprah Wilson show-jában a kanapén föl-le ugrálva, szó szerint repesve ismételgette, hogy szerelmes. A romantikus Tom nem kisebb sztárokkal osztozik e kategóriában, mint Paris Hilton, Britney Spears és Kevin Federline (Mr. és Mrs. Britneyként jelölve).

Cruise párja sem menekülhetett az anti-Oscar bizottság bírálata elől. Katie Holmes a Batman kezdődikben nyújtott alakításával érdemelt ki egy legrosszabb női mellékszereplő jelölést.

A legrosszabb rendezés kategóriában Lawrence Gutterman (A maszk fia), Nora Ephron (Földre szállt boszorkány), Jay Chandrasekhar (Hazárd megye lordjai) John Asher (Dirty love)és Eve Boll (Egyedül a sötétben) versenghet a megtisztelő címért.

A legcsapnivalóbb férfi főszereplő díjáért küzdő Cruise és Kennedy mellett Will Ferrell (Földre szállt boszorkány, Papák a partvonalon), Dwayne "the Rock" Johnson (Doom), valamint Rob Schneider, a Tök alsó újabb részének poéngyárosa indul.

Természetesen a színésznők sem maradhatnak ki. Jenny McCarthy (aki forgatókönyvíróként is jelölt) Jessica Albával mérkőzik. Utóbbi hölgyet a Fantasztikus négyesért és az Into the blueért tartották jelölésre méltónak. Hillary Duff a Tucatjával olcsóbb 2-vel, A tökéletes pasival, Jennifer Lopez pedig, akinek nevét nem először látjuk az Arany Málna jelöltjei között, az Anyád napja női főszerepével került a listára. Tara Reid az Egyedül a sötétben antropológusnőjét alakította úgy, hogy indulhat a versenyben.