Brad Pitt egyszerű

2007.02.09. 00:40
Egy film elég volt neki, hogy felkapják nemzetközileg. A Korcs szerelmek után a 21 gramm csak tovább fokozta a körülötte kialakult kultuszt. A modern művészmozizás messiásának a Bábel az eddigi legfősodorbelibb alkotása. A Paramount stúdió nagy reménye az Oscar-versenyben: Cate Blanchett és Brad Pitt neve a garancia, hogy a kampányolásba fektetett dollármilliók megtérüljenek. Interjú Alejandro González Iñárrituval.

Könnyű volt megkapni a két sztárt?

Brad nagyon kedves figura. Igaz ember, nagy szíve van, és nagyon egyszerű. Semmi extravagáns nincs a személyiségében. Ami jó dolog. Színészként pedig rettentően bátor. Nagy áldozatokat hozott ezért a szerepért. Egy kis költségvetésű filmhez szegődött el, másfél hónapig élt Marokkóban, ráadásul éppen amikor élete egy piszok nehéz szakaszán ment keresztül: válófélben volt. Nagy kockázatot vállalt, hogy eljátszotta egy középkori krízisbe került férfi szerepét. Ez egyáltalán nem az a fajta szerep, ami úgymond "jól áll" neki. Maga a film sem tipikus Brad Pitt-mozi: amatőr színészekkel kellett játszania. Az olyan kaliberű sztárok, mint ő, nem igazán vállalnak ilyen munkát. De ő belement a buliba, és jól teljesített!

Hollywood legkasszabiztosabb sztárjai bármit megtennének önért?

A.G.I: Bármit azért nem! Cate Blanchett-et például nagyon nehéz volt megkapni. Nem akarta eljátszani a szerepet. Nem azért, mert nem tetszett neki. Egyszerűen nagyobb feladatot akart. "Egy teljes filmet akarok veled végigcsinálni" - mondta nekem. "Ez egy kis szerep: egy nő fekszik a padlón és halálra vérzik. Mi ebben a kihívás?" És igaza volt. Papírforma szerint. Mert mind a három sztori 24 perces, a színész nem sok mindenbe tud itt belekapaszkodni. Nincsenek rétegei a történetnek. "Cate, a te szemszögedből akarom elmesélni a marokkói történetet, nem a férfiéból. Rád kell hagyatkoznom. Olyasvalakire van szükségem, aki egyszerűen tudja megoldani ezt a figurát, ahogy arra csak te vagy képes" - mondtam, és bejött.

Gael Garciáról se feledkezzünk meg. Vagyis GGB-ről. Együtt kezdték a pályájukat a Korcs szerelmekben.


Ott megígértem neki, ha ismét együtt forgatunk, soha többé nem rakom be autóba. Mert akkor valami szerencsétlenség történik a filmben. Erre nyolc évvel később ismét a volánnál ül, és üldözi a rendőrség!

A Bábel három története körül melyik a kedvence?

A mexikói. Nemcsak földrajzilag, de emberileg. Oly sok mexikóit látok gürcölni, hogy a gyerekeiknek jobb életkörülményeket biztosíthassanak. Nap mint nap rengetegen halnak meg a sivatagban, ahogy átkelnek az amerikai határon. Ettől megszakad a szívem. Ők működtetik Amerikát. WC-t sikálnak, pincérkednek, szüretelik a szőlőt, megfőzik a csirkét, felépítik a házakat, nevelőnőkként vigyáznak az amerikai gyerekekre. Hazamenni viszont nem tudnak, mert akkor - illegális munkavállalók lévén- lebuknának a határon. Elszakadtak a szeretteiktől. Láthatatlan életek ezek. Beszélni kell róluk.

Történetvezetése mindig szerteágazó és több rétegű. Miért van herótja a lineáris történetmeséléstől?

Azért lettél azzá, aki most vagy, mert számtalan egyéni valóság keresztezte utad. Ha ezeket az egymásba kapcsolódó valóságszeleteket kihagynám, nem érthetnénk, miért cselekszik így vagy úgy a szereplő. Ha egyszer majd kronologikusan mondok el egy történetet, akkor is az elsődleges sztori fog érdekelni: milyen volt a hős kapcsolata a szüleivel, mi törte meg, volt-e valamilyen baleset, satöbbi. Egy íróbarátom mondta: ha egy másodperc elég arra, hogy meghaljunk, miért nem jó arra is, hogy megváltoztassuk valakinek az életét? Megesik, hogy találkozunk valakivel, és megváltozik tőle az életünk, anélkül, hogy tudnánk. Ez érdekel engem.

Az Ön életét mi változtatta meg?

A lányom születése. Abban a pillanatban új dimenzió nyílt meg az életemben. Addig nem értettem, miről szól az élet. Rájöttem, korábban teljesen vak voltam.

Visszatérő témája a moziban?

Apák és fiúk. Ez a főtéma. Mert ez a legkeményebb emberi kapcsolat, amit ember megtapasztalhat. Abból, hogy egy gyermek érkezik hozzád, valami csodálatos dolog alakulhat ki, ugyanakkor tönkre is teheti az életed. Hírnév, pénz, hatalom, egyik sem segít, ha ez a kapcsolat nem működik az életedben.

Ön is pesszimista, mint a filmjei?

Minden filmemet önmagam kiterjesztésének érzem. Mind bizonyíték arra, hogyan látom a világot, a magam korlátaival és erényeivel együtt. Elég melankolikus alkat vagyok. Azt hiszem, túl sokat kívánok, így ami valóra válik belőle, az sosem kielégítő. Megveszekedett idealista vagyok. Az ilyen ember pedig nem lehet elégedett soha.