Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Perelne az Indul a bakterház jogutódja

2007.10.31. 09:42
Az Indul a Bakterház című regény jogörököseinek jogi képviselője szerint túl sok a hasonlóság a 43-ban írt történet és a Megy a gőzös között. A pereskedés előtt az alkotókkal szeretnének megegyezni, de ők tagadnak.

Beperelné az Indul a bakterház írójának jogutódja az új Koltai-film alkotóit, ha nem ismerik el, hogy Megy a gőzös a 79-es film alapján készült, írja a Blikk. Első lépésként Rideg Sándor lányának jogi képviselője levelet küldött a rendező fiának, P. Koltai Gábornak, amiben felhívja rá a figyelmet, hogy a Megy a gőzös több eleme, és a karakterek is az eredeti mű alapján születtek.

Bakterház volt az első változat

"A Megy a gőzös története 2004-ben úgy kezdődött, hogy kötöttünk egy felhasználási szerződést az Indul a bakterház című regény sajátos világának és szereplőinek felhasználására" - mondta el az Indexnek Takács László, a jogörökösök jogi képviselője, hogy ebben a szellemben készült el a forgatókönyv első változata, akkor még Bakterház címmel. "Aztán ennek lejárt a határideje. Mikor felhívtam őket, azt mondták, hogy dolgoznak egy filmen, de annak semmi köze az Indul a bakterházhoz."

Takács azt állítja, hogy a mozibemutatón szembesültek azzal, hogy ami Bakterház néven forgatókönyv változatban elkészült: "annak a nagy része megvalósult a filmen is". Állítása szerint csak apró változtatások, többek között a cselekményben, és névcserék történtek az első változathoz képest. Takács elsődleges célja, hogy az örökösök megkapják a történet felhasználásáért a szerzői jogdíjat, de szerinte a bíróságon is jó eséllyel indulnak. "Birtokunkban van a forgatókönyvíró, Grecsó Krisztián saját felsorolása, hogy mi mindent vett át Rideg Sándor írásából" - tette hozzá.

Csak akkor perelnek, amikor sikeres lett

Az együttműködés megszűnését P. Koltai Gábor más okokra vezette vissza. "Az alkotókkal úgy találtuk, hogy az Indul a bakterház jogutódai olyan igényekkel állnak elő, ami moziban működésképtelenné tette volna a filmet. Utána teljesen újraírtuk a könyvet" - állította. - Ők tudták, hogy készül a film, és érdekes módon csak akkor indították ezt el, amikor kiderült, hogy milyen sikeres." Az ügyvédről elmondta: "Takács László a K.O. Produkció tulajdonosa, aki a Rideg műveit adja ki, és az örökös a felesége." A házastársi viszonyt Takács viszont cáfolja.

A jogörökösök felhívására Koltaiék egyelőre semmilyen válaszlépést nem terveznek. "Természetesen ha bírósági úton kívánják rendezni, akkor állunk elébe, mert mi teljesen tiszták és makulátlanok vagyunk" - mondta, és egy költői kérdéssel búcsúzott: "Ezek szerint soha többet nem lehet rabszolga filmben, mert a Ben Hurban meg a Gladiátorban már voltak?"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?