Csomagban vették meg a magyarok Uwe Bollt

2006.07.03. 16:44
Júliusban Budapesten is mozikba kerül Uwe Boll legújabb bukása, a BloodRayne. A magyar forgalmazó csomagban vette meg a filmet, a világ legcikibb rendezőjeként elhiresült Boll közben a német adózási kiskapunak köszönhetően sorozatos bukások után is újra támadhat.

"Hogy mennyire jó azt a nézők döntik majd el. Személy szerint a többi Boll filmet látva a BloodRayne egész tűrhető alkotás" - nyilatkozta a film hazai forgalmazójának sajtósa arra utalva, hogy miért mutatják be a megbukott filmet itthon. "A film bukott a tengerentúlon ez igaz, ennek elsősorban a rossz szervezés volt az oka. Kivételesen ez a film nézhető és a maga kategóriájában elfogadható. A külföldi forgalmazó egy csomagot kínált, amelyben ez a film is benne volt" - indokolta a film megvételét.


BloodRayne
A filmes antitalentumnak tartott német rendező irodalomból doktorált 1995-ben, filmes iskoláit Münchenben és Bécsben végezte. 1992-ben megalapította saját filmgyártó és filmforgalmazó cégét. A Boll KG 2000 óta ontja a rendező produkcióit, amiknek egyszerre írója, rendezője és producere.

A rendező a videójátékok megfilmesítésére specializálódott, itthon is kiadták dvd-n az Egyedül a sötétbent és a Holtak házát, de a Warner forgalmazó csak annyit árult el a hazai bevételről, hogy a "várakozásnak megfelelően teljesített mindkét megjelenés". A kritikusok és a rajongók viszont kevésbé voltak diplomatikusak.

Ahogy a mozinézők sem: minden eddigi filmje megbukott a mozipénztáraknál. Az Egyedül a sötétben 12 millió dollár költségvetése ellenére csak 5, 73 milliót hozott világszerte, a Holtak háza 20 millió költségvetéssel termelt 5, 1 milliót, míg az itthon is mozikba kerülő BloodRayne 25 milliós költségvetéssel hozott 2, 42 milliót.

Jogi kiskapu

És hogy ekkora bukások után honnan szerez pénzt a projektjeire? "Nem túl könnyű összeszedni egy-egy film költségvetését, de szerencsére van Németországban egy adómenedék, ami azon alapul, hogy ha az országban fektetsz be pénzt a filmedre, akkor automatikusan visszakapod az összeg ötven százalékát a kormánytól" - magyarázza a rendező az Egyedül a sötétben audiokommentárján.

Ez azokra a produkciókra igaz, aminek teljes egészében német cég a gyártója és a producere, és a rendező is német. A rendező tehát ennek a kiskapunak köszönhetően szerezhet újabb és újabb forrásokat produkcióihoz. Ráadásul a filmek után a nyereségből kellene adózni, arról pedig Boll esetében nem lehet beszélni.

Nemrég kezdeményezték a jogszabály megváltoztatását - pont a Bollhoz hasonló esetek miatt - azt azonban nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a már bejelentett produkciókra. Boll esetében ez négy újabb filmet jelent, amik az IMDb szerint már mind előkészítési fázisban van - Seed, Postal, Far Cry - vagy épp az utómunkánál tart, mint az In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale. Ez utóbbi szintén játékadaptáció.

Aktív internetező

Boll a világháló fórumainak néha aktív résztvevője, ahol visszaszól az őt kritizálóknak: "az engem kritizálók és a mocskolódók azok közül kerülnek ki, akik otthon ülnek egész nap, miközben anyuci fizet mindent" - írja például az IMDb fórumán. Nemrégiben szintén az őt bírálókra akadt ki nyilvánosan az új filmje miatt. Korábban pedig, bizonyítván elhivatottságát boxmeccsre hívta ki azokat a kritikusokat, akik rosszat írtak a filmjeiről.

A videójátékok rajongóinak véleményét a rendezőről kitűnően illusztrálja az a képregény, ahol Uwe Boll elnyeri méltó jutalmát a munkásságáért.