Emma
9 °C
26 °C

A Borat-film lenyomta Amerikát

2006.11.06. 12:56
Amerikában a nyitó hétvége legnagyobb bevételét a politikailag inkorrekt Borat jegyzi, amit 837 moziban kezdtek el vetíteni, de péntektől 2500-ban nyomják tovább. A sikerek ellenére a kazahoknak nem tetszik, bár már találtak egy egyetemistát Kazahsztánban, aki jól szórakozott a filmen.

Sacha Baron Cohen kazah alteregójának bemutatkozása váratlan meglepetést hozott a nézettségi versenyben, ugyanis a Borat lett a legnépszerűbb film Amerikában a hétvégén. A forgalmazó elmondta, mindenhol teltázzal vetítik a Boratot. Az amerikai nyitó hétvégén a film 26,4 millió dolláros bevételt hozott, pedig csak 837 moziban kezdték el vetíteni, sokkal kevesebb moziban, mint Tim Allen legújabb Télapós moziját, a Santa Claus 3-at (3458 mozi). Emiatt a Fox azt tervezi, hogy péntektől 2500 moziban vetítik a továbbiakban. Az USA-n kívül is jól kezdett: 17 millió dollár volt az első pár nap termése.

A kazah politikusok megvernék Boratot


Klikk a képre!

Mindeközben Kazahsztánban még mindig sértődötten figyelik a politikusok, hogy Borat sikeres a vásznon. "Szeretném azt a csalót a kamerák előtt megölni" - mondta a sajtónak Eltai Muptekeyev, aki a kamerák előtt egy bekötött szemű sólyommal pózolt. Még a nemzet legliberálisabb politikusai is harciasan szólaltak fel a Borat-film ellen.

"Ha ez egy olyan országban történik meg, ahol a szabályok sokkal szigorúbbak, mint nálunk, akkor ott a kormánynak rendeletben kellene megsemmisítenie Boratot" - mondta Zharmakhan Tuyakbai, a Nemzeti Szociáldemokrata Párt vezetője a sajtónak. Amikor az ellenzéki vezetőt megkérdezték, mit szól a filmhez, még a hangulata is megváltozott: "Ha meglátom őt, beverek neki egyet."

A komoly ellenszenv ellenére néhány kazah megszerette Borat humorát. Az AP-nek nyilatkozó Aigul Abysheva, harmadéves nyelvész hallgató elmondta, először őt is megbotránkoztatta, hogy a fontossági láncolatban a kutyák és a lovak előrébb vannak, mint a nők. "De aztán rájöttem, hogy a műveletlenekből csinál viccet, azokból a tévé előtt ülő emberekből, akik elhiszik, hogy a kazah emberek megisszák a ló vizeletét.

A kazah külügyminiszter, Rakhat Aliyev még korábban meghívta a humoristát az országukba, hogy megismerje Kazahsztánt, mert mint mondta: "Olyan érdekességeket láthat itt, hogy a nők autót vezetnek, a bort szőlőből készítik és a zsidók szabadok."