Minden idők legjobbja az új Batman

2008.07.21. 16:23
Minden idők legerősebb kezdését mutatta be a megújult Batman folytatása, a Sötét lovag. Christopher Nolan filmje az Imdb-n is minden idők legjobbja lett, már 22 ezren szavaztak rá és 9,5 pontra értékelték, míg a Rottentomatoes kritikagyűjtő-oldalon 94 százalékon áll. Az eBayen adják-veszik a relikviákat, a jegyeket meg ötszörös áron.

A 180 millió dollárból készülő Sötét lovag minden elvárást félresöpörve 155 millió dollárt hozott az első hétvégén a Sötét lovag, elsöpörve ezzel szegény Pókember harmadik jelenését, bár utóbbi esetében több jegyet adtak el, mivel azóta 6,88-ról 7,08 dollárra mentek fel a jegyárak. Ehhez képest az eBayen 50 dollár körül lehetett megvásárolni a jegyeket, de a New York-i premiere 333 dollárt kellett áldozni. Az online áruházban egyébként 2147 termék tartozik a Bale-féle Batmanhez, amivel jócskán ráver Val Kilmerre (823), Michael Keatonra (768) és George Clooneyra is (184). Ötezer dollárért lehet batmanes cuccokat vásárolni, de a legnagyobb dobás a 30 ezer dollárért eladott képregény volt az előző hónapban.

Az érdeklődést a nagy sikerű első rész után Heath Ledger halála gerjesztette, mivel ő vette át Joker szerepét Jack Nicholsontól, aki az 1989-es Tim Burton-verzióban szívatta Batmant. Ledger kapcsán többen már a bemutató előtt megírták, hogy az Oscar-jelölők kiemelten figyelik majd az ausztrál színészt, akiről a kritikák szinte egy rossz szót sem szóltak, mivel nehéz elvonatkoztatni a színész halálától. A Hollywood Reporter szerint talán ennek tudható be, hogy a nézők 48 százaléka nő volt, ami rendkívül magas egy képregényből készült akciófilm esetében.

Az előzetes számítások szerint az első hétre eléri a 220 millió dolláros bevételt, így Nolan leelőzi a Batman: Kezdődik című filmjét, amely összesen 205 milliót hozott azok után, hogy az első hétvégén csak 48 millió dollárral indult.

Imaxben csak nálunk nem lenne sikeres?

Úgy tűnik, hogy az amerikaiaknak nem elég 4366 mozi, amiben megnézhetik Heath Ledger utolsó alakítását, ezért az eBayen sokszor ötszörös áron, de vásárolhatóak jegyek a filmre. A legnagyobb érdeklődés a 94 IMAX-ba került verziót kíséri, mert sok jelenetet Christopher Nolan eleve egy speciális, IMAX-kamerával forgatott le a háromdimenziós élmény miatt. Itthon egyelőre úgy tűnik, hogy a magyar nézők képébe nem száll Batman, bár a forgalmazó még tárgyal a gyártóval. Kint IMAX-okban is verte a Denevérember a Pókembert, előbbi most hétvégén 6,2 millió dollárt hozott, utóbbi 4,7-et. A következő hetekre szinte minden jegyet eladtak a Sötét lovag vetítéseire az 3d-s vetítéseken is, ahogy a multiplexekben is plusz vetítéseket kellett kiírni.

Minden idők legjobb musicalje

Az amerikai filmpiac eddigi legjobb hétvégéjét zárták le 253 millió dolláros összbevétellel, amihez kellett az ABBA-film, a Mamma mia! 27 millió dollárral a második helyen végzett, de így is minden idők legjobb bevételét érték el musicalként. A statisztikák szerint a nézők kétharmada betöltötte már a 30. életévét. A Meryl Streep főszereplésével készült mozi jelenleg világszerte 72 millió dollárt hozott, első helyen állt Svédországban, Németországban, második Ausztráliában és Angliában.

A hét harmadik új bemutatója, a Space Chimps volt, ami 7,35 millióval a hetedik helyen kullog, de a nagy vesztes a Hellboy második része, amely a múlt héten az első helyen nyitott, de ezen a héten már az ötödik helyre csúszott vissza. A rosszul belőtt premier miatt 10 millió dollárt hozott csak a film, ami 70 százalékos visszaesést jelent. A harmadik helyen tartja még magát Will Smith alkoholista szuperhőse, Hancock.