Félmaratonról esett be a filmes díjátadóra

2008.09.08. 12:28
Az Ezüst Busho-díjat idén is magyar film vitte el. Simonyi Balázs Original Lager című filmje a zsűri indoklása szerint egy csodálatos retromozi.

Kicsit alulöltözött voltam a félmaraton miatt, épp a célba értem, amikor hívtak, hogy vegyem át a díjat a Vörösmarty moziban, magyarázkodott Simonyi Balázs, az idei BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál második helyezettje. Simonyi tavaly is Ezüst Busho-díjat nyert a Tóth Barnabással készített Egy szavazat című munkájáért. Újabban díjazott filmje, a Láger egy Háy János-novella adaptációja, Várady Zsuzsa dramaturggal írták filmre.

"Egy retromozi, mely csodálatos módon kombinálja a fiatal szellemiséget egy különleges időszakban, eredeti koncepcióra alapozva" - szólt a zsűri indoklása, amit a fiatal rendező találónak érzett. "Több jó film is volt a Busho fesztiválon, és ami külön tetszett, hogy végre normális moziban volt, és kicsit külföld hangulata volt, mert az itthoni szokásokkal ellentétben teltházzal mentek a vetítések, az enyém is."

A 22 perces mozi egyébként megtekinthető a daazo.com videómegosztó oldalon. Simonyi hétfőtől a Touur című filmet készíti elő a Cinefesten a celluloid workshop alkalmából.

Többi díjazott:

A spanyol Daniel Sanchez Arévalo Traumatológia (Traumatology) című filmjét találta a legjobbnak az öttagú nemzetközi zsűri. A film történetében egy esküvőt megszakít az örömapa szívrohama. A Közepesen Ritka (Medium Rare) című, Stephan Stuckert rendezte, szöveg nélkül működő angol film a Bronz Busho díjat kapta. A közönség visszajelzése alapján a legnépszerűbb film-díj a For a Few Marbles More című holland munkának járt. A diákzsűri fődíja a Hullámok/Waves című román filmért jár Adrian Sitarunak, a különdíj pedig a Hús című orosz filmdrámát illeti.

A legjobb kísérleti filmnek Szöllősi Dániel Hajdu Soundja találtatott, a legígéretesebb tehetségnek Eileen Byrne-t tartják a La nuit passé című filmje alapján, a legjobb színésznőnek járó díjat Elinor Cohen kapta a Zohar című filmben nyújtott alakításért, a legjobb színész Sergium Costache lett a Hullámok című filmben nyújtott alakításával, a legjobb ötletnek Alfonso Camarero A nőgyógyász című produkcióját találták, a legjobb animációnak Yann Jouette Bernie babája című filmjét, a legjobb operatőrnek pedig Makszim Sinkorenkót nyilvánították a Hús című film fényképezése alapján.