Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmaratonról esett be a filmes díjátadóra

2008.09.08. 12:28
Az Ezüst Busho-díjat idén is magyar film vitte el. Simonyi Balázs Original Lager című filmje a zsűri indoklása szerint egy csodálatos retromozi.

Kicsit alulöltözött voltam a félmaraton miatt, épp a célba értem, amikor hívtak, hogy vegyem át a díjat a Vörösmarty moziban, magyarázkodott Simonyi Balázs, az idei BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál második helyezettje. Simonyi tavaly is Ezüst Busho-díjat nyert a Tóth Barnabással készített Egy szavazat című munkájáért. Újabban díjazott filmje, a Láger egy Háy János-novella adaptációja, Várady Zsuzsa dramaturggal írták filmre.

"Egy retromozi, mely csodálatos módon kombinálja a fiatal szellemiséget egy különleges időszakban, eredeti koncepcióra alapozva" - szólt a zsűri indoklása, amit a fiatal rendező találónak érzett. "Több jó film is volt a Busho fesztiválon, és ami külön tetszett, hogy végre normális moziban volt, és kicsit külföld hangulata volt, mert az itthoni szokásokkal ellentétben teltházzal mentek a vetítések, az enyém is."

A 22 perces mozi egyébként megtekinthető a daazo.com videómegosztó oldalon. Simonyi hétfőtől a Touur című filmet készíti elő a Cinefesten a celluloid workshop alkalmából.

Többi díjazott:

A spanyol Daniel Sanchez Arévalo Traumatológia (Traumatology) című filmjét találta a legjobbnak az öttagú nemzetközi zsűri. A film történetében egy esküvőt megszakít az örömapa szívrohama. A Közepesen Ritka (Medium Rare) című, Stephan Stuckert rendezte, szöveg nélkül működő angol film a Bronz Busho díjat kapta. A közönség visszajelzése alapján a legnépszerűbb film-díj a For a Few Marbles More című holland munkának járt. A diákzsűri fődíja a Hullámok/Waves című román filmért jár Adrian Sitarunak, a különdíj pedig a Hús című orosz filmdrámát illeti.

A legjobb kísérleti filmnek Szöllősi Dániel Hajdu Soundja találtatott, a legígéretesebb tehetségnek Eileen Byrne-t tartják a La nuit passé című filmje alapján, a legjobb színésznőnek járó díjat Elinor Cohen kapta a Zohar című filmben nyújtott alakításért, a legjobb színész Sergium Costache lett a Hullámok című filmben nyújtott alakításával, a legjobb ötletnek Alfonso Camarero A nőgyógyász című produkcióját találták, a legjobb animációnak Yann Jouette Bernie babája című filmjét, a legjobb operatőrnek pedig Makszim Sinkorenkót nyilvánították a Hús című film fényképezése alapján.