Szilvia
5 °C
16 °C

Ha nincs is magyar film Cannes-ban, azért vásárolni lehet

2007.05.10. 18:24
A Hungaricom vezetője ma jelentette be, hogy hét filmet visz a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál piacára. Ezzel azt a múlt heti hírünket lovagolta meg, miszerint Hiller István kulturális miniszter promotálása miatt maradtunk ki A világ filmművészete című programból. Ne feledjük, Tarr Béla a versenyprogramban fut, és 19 éve nem volt példa arra, hogy magyar rendező versenyezzen.

"A megjelent sajtóhírekkel ellentétben mégis bemutatkoznak magyar filmek Cannes-ban a fesztivál hivatalos filmvásárán, a Marché du Film-en" - állt a Hungaricom forgalmazó sajtóközleményén a Hiller nyomulása fúrta meg a magyarok cannes-i szereplését cikkünket meglovagolva, holott a hét filmjét a fesztivál nívós versenye helyett a filmvásárra viszi.

A producer a sajtótájékoztató helyszínén még annyit utalt arra, hogy a miniszter miatt visszamondták a magyarok kiemelt meghívását a Tous les Cinémas du Monde 2007 programból, hogy "Nagy baj, tavaly a szerbeknek nagyon bejött. Boban Markovics-koncertet adtak, megvendégeltek mindenkit és azóta áramlik a filmgyártásukba a pénz."

"Ha nincs is magyar film a versenyprogramban, azért vásárolni lehet" - adta meg a sajtótájékoztató alaphangulatát a moderátorként fellépő Dudás Viktor, aki a Vox mozimagazin főszerkesztője, és itt a Hungaricom promotálója. Bár Tarr Béla Londoni férfi című filmje a versenyben szerepel, és indul az Arany Pálmáért, tény, hogy a magyar filmek idén ezenkívül csak a filmpiacon szerepelnek.

A Hungaricom tehát az idei cannes-i filmfesztiválra önálló standdal készül, hogy az általuk forgalmazott hét filmet eladják külföldre. A cannes-i jelenlét 25 millió forintba kerül a Hungaricomnak, amit a filmek producereivel és az ORTT-vel dobtak össze, mondta Kálomista Gábor.

Kiemelten kezelik a nyugdíjas road movie-t: a Konyecet; a Cannes-ban bemutatásra kerülő Novák Erik-filmet: a Zuhanórepülést; valamint az elsőnek elkészült magyar 3D-s animációs filmet, az Egon&Döncit. Ezeken kívül a Mansfeld, A herceg haladéka, a Csak szex és más semmi és az Emelet utazik ki a fesztivál piac részére. A Hungaricom megkapta az S.O.S. szerelem! nemzetközi forgalmazási jogait is, így az is bemutatkozik a fesztivál piacán.

A magyar mozikban gyengén szereplő Konyecben nagyon bízhatnak a forgalmazók, mert Schell Judit mellett a filmben szereplő öreg csajkát is kiutaztatják egy tréleren. De az utazó kompániában lesz Csányi Sándor, Fenyő Iván, Gryllus Dorka, Baranyai Vera, Novák Erik. A 2005-ben mozikba kerülő Csak szex és más semmit eddig Japánba, Mexikóba és Lengyelországba adták el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?