Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Megint politikai filmeket díjaztak Cannes-ban

2006.05.29. 10:50
A brit Ken Loach The Wind That Shakes The Barley című filmjének ítélte a Wong Kar-Wai kínai rendező vezette zsűri vasárnap az Arany Pálmát az 59. Cannes-i Filmfesztiválon.
Az elkötelezett mozikról ismert alkotó díjnyertes filmje a múlt századelő ír függetlenségi háborújának idején játszódik. A rendező többször is beszélt filmjének politikai aktualitásáról, arról hogy szerinte az írekkel szemben elkövetett szörnyűségek után a brit hadsereg jelenleg Irakot szállja meg illegálisan.

A zsűri Nagydíját a francia Bruno Dumont szintén háborús filmje, a Flandres kapta. A film vidéken élő fiatal hőse szerelmét otthon hagyva egy távoli országba indul háborúra. A rendező filmjét korábbi alkotásaihoz hasonlóan amatőr szereplőkkel forgatta.

A nagy esélyesként számon tartott mexikói Alejandro González Inárritu lett a legjobb rendező Bábel című amerikai filmjével. A magát örök száműzetésben élő mozis cigánynak nevező rendező filmjében egy igazi amerikai párt alakít Cate Blanchett és Brad Pitt. A Korcs szerelmek és a 21 gramm rendezőjének újabb alkotása a kapcsolatteremtés képtelenségének bibliai mítoszát dolgozza fel négy nyelven három kontinensen játszódó négy párhuzamos, időrendben egymást követő történetben.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat Pedro Almodóvar érdemelte ki Volver (Visszatérés) című filmjének történetéért. A spanyol rendező gyermekkorának női alakjait megidéző tragikomikus alkotás valamennyi női szereplője közösen vehette át a legjobb női alakítás díját: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo és Chus Lampreave.

A legjobb férfi alakítás díját az algériai származású francia Rachid Bouchareb Indigenes (Bennszülöttek) című filmjének férfi főszereplői kapták. A Franciaországban politikai dimenziót is kapott film a második világháborúban a franciák oldalán a nácizmus ellen harcoló 130 ezer észak-afrikai katona történetét dolgozza fel, amelyről eddig nem sokat írtak a történelemkönyvek. A film öt főszereplője közül négyen észak-afrikai származású francia sztárok, akik először játszanak gyökereikről szóló közös alkotásban: Jamel Debbouze, Samy Nacéri, Roschdy Zem és Sami Bouajila.

A zsűri különdíját az első filmes brit Andrea Arnold Red Road című alkotásának ítélte. A rendezőnő Wasp című rövidfilmje tavaly Oscar-díjat kapott. A zsűri tagjai Tim Roth, Samuel Jackson, Monica Bellucci, Helena Bonham-Carter és Zhang Ziyi színészek és Patrice Leconte, Lucrecia Martel és Elia Suleiman rendezők voltak.

A legjobb első filmek járó Arany Kamerát - amelyben Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása mellett 28 első film versenyzett - a román Corneliu Porumboiu A fost sau n-a fost? című Bukarestben játszódó alkotása nyerte el. A fiatal rendezők műveiről A gyermek című filmért tavaly és a Rosetta című alkotásét 1999-ben az Arany Pálmát elnyert Jean-Pierre és Luc Dardenne elnökölte tíz tagú zsűri ítélkezett.

A rövidfilmek kategóriájában a zsűri a norvég Bobbie Peers Sniffer című alkotásának ítélte az Arany Pálmát. A cannes-i fesztiválpalotában tartott díjkiosztót követően az 59. cannes-i filmfesztivál záróünnepségének vendégei Tony Gatlif Transylvania című filmjét tekinthették meg, amely versenyen kívül került bemutatásra. A 2004-ben Exils című alkotásért a legjobb rendezés díját elnyert cigányrendező egy újabb saját szerzeményeire komponált zenés szerelmi road movie-t forgatott Erdélyben, melynek dalait Palya Bea énekli.