Csábít a hullanő

2005.10.10. 14:05
Tim Burton újabb animációval jelentkezik, amelyben egy házasodás előtt álló félszeg fiatalembert különös nő ejt rabul. Az egész estés morbid mese november közepén sztárokkal tömött eredeti szinkronnal érkezik a magyar mozikba. Töltse le az Indexről a filmhez készült exkluzív MSN Messenger-csomagot!

A Karácsonyi lidércnyomás alkotója eredeti történetet dolgoz fel legújabb filmjében: egy fiatalembert oszlásnak induló nő csábít el és visz magával a föld alá, a halottak birodalmába.

Alvilági románc

Tim Burton és a Halott menyasszony
Tim Burton és a menyasszony

A mese egy XIX. századi orosz faluban játszódik. Viktor és Viktória két gazdag család örököse, házasságukat szüleik intézték. Viktor (Johnny Depp hangján) zavarban van menyasszonya (Emily Watson) előtt és belesül házassági fogadalmába az esküvő próbáján. Éjszaka van, a fiú rövid sétára indul az erdőbe, hogy a szöveget gyakorolhassa.

A nagy átéléssel ismételgetett szavakat meghallja a Halott menyasszony (Helena Bonham Carter), aki lentről az alvilágból úgy érzi, megtalálta eltűnt vőlegényét, aki miatt bánatában annak idején eldobta magától az életet. Így indul meg Viktor kettős élete föld felett és föld alatt, két menyasszonnyal az oldalán: egy élővel és egy holttal.

Kasszasiker és gyász

A halott menyasszony két héttel ezelőtt jól indított az amerikai mozikban: 20 millió dolláros hétvégi bevételével a Légcsavar mögött a második helyet szerezte meg a toplistán. Dan Fellman, a forgalmazó Warner Bros. munkatársa akkor elmondta, nem is számítottak első helyre és a film így is nagyon jól teljesített: szeptemberi animációs film soha ilyen jól nem szerepelt a mozikban Amerikában.

Burton egyébként barátjának és munkatársának, Joe Ranftnak ajánlotta a filmet. A negyvenöt éves Ranft, aki A halott menyasszony executive producere is volt, augusztus közepén szenvedett halálos autóbalesetet, amikor járműve kipördült az útról és a Csendes-óceánba zuhant.

Pepecs

A film 60 centis bábfiguráit rozsdamentes acélból készítették és szilikonnal borították be. A klasszikus bábfilmekből jól ismert stop motion technikával leforgatott mozi munkálatai több mint egy évig - 55 hétig - tartottak. Ezalatt az idő alatt 109 millió darab külön-külön beállított képet vettek fel. Ahhoz a néhány pillanathoz, amíg a halott menyasszony egyet pislogott, 28 beállítás és felvétel kellett. Ez egyébként az első olyan egész estés film, amit kereskedelmi forgalomban kapható digitális fényképezőgéppel vettek fel kamerák helyett.

Ha kíváncsi A halott menyasszony figuráira, töltse le őket MSN Messengerére most, az Indextől (6,2 Mb)!

A filmet november 17-től vetítik a magyar mozik.