Vajna: Megszületett a gyerek és egészséges

2006.10.21. 12:24
Míg a Szabadság, szerelem díszbemutatójára Goda Kriszta rendező aggódva érkezett, Andy Vajna, a film producere jó kedéllyel terelgette a meghívottakat a Corvin mozi bejárata felé. Vágó István és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is a péntek esti premier látványosságát gazdagították. És még sokan mások.
A kordonon kívül szorulva vegyes társaságba keveredtünk. A bulvársajtó egy állásból csapott le a felvonuló celebekre, vezetőjük egy dedikálásra bekészített dvd-borítókkal nyomuló Andy Vajna-rajongó volt, és egy mackósfelsős rúdugró, aki a filmből előre is a vámp Dobó Katát hiányolta.

"Én biztos fogok sírni" - trükközött az öltönyös Vajna, mikor arról kérdeztünk, milyen rekaciót vár a közönségtől. A kritikusokat megríkató Golden Globe-os vetítés után ezúttal mit vár? "Jó lenne ha érzelmileg megérintené őket is" - mondta erre az ötven fölötti filmet jegyző producer, aki ugye az Elemi ösztön 2-t, a Terminátort, és az Evitát is levezényelte, sőt, ha már magyar film: A miniszter félrelép-et is.

"And I hear that the white house..."

Amerikaiak is képviseltették magukat a Szabadság, Szerelem bemutatóját megelőző bevonuláson: "az amerikai nagykövet, Demján összes üzlettársa, Otto Habsburg, külföldi vevők a Miramaxtól és a Paramounttól - sorolta két szál szivarral az öltönyzsebében Vajna nekünk az előttünk elhaladó külföldi meghívottakat, majd hozzátette - Ők most nézik először a filmet."


A csapat
"Hát, remélem élvezitek!" - lapogatta meg Andy később Deursch-Für Tamás vállát. "Biztos" - vágta rá az exsportminiszter, majd Rogán Antal ment el előttük a terem felé. Demszky Gábor a gyerekeivel, Göncz Kinga fekete szettben, egymaga érkezett. A fiatal vízilabdások csapatban jöttek, Benedek Tibor - aki a színészeket edzette - pedig celebbarátnőjével, Epres Pannival. Párosan futott még be Gesztesi Károly, a filmbeli vízilabdacsapat kapitánya, feleségével Liptai Claudiával, aki az Indexnek elmondta, hogy ha kell, most is megkritizálja Gesztesi játékát. "De csak félve".

"Hát rojtos lesz az alja" - kommentálta egy helybéli bámészkodó a vörös szőnyegre érkező Dobó Kata mélylila ruhájához tartozó apró uszályt. A forradalmárt alakító női főszereplő oldalán a vízlilabdás férfi főszereplő, Fenyő Iván is befutott, aki Kata fenekébe csípve élénkítette a kötelező fotózkodást. Kata a Színes Bulvár Lapnak magyarázta, hogy a Fenyő Ivánnal forgatott szexjelenettől tartott leginkább: "Ez egy kényes része volt a filmnek, tartottam is tőle. Amikor végre túl voltunk rajta, este felhívtak, hogy holnap újra kell venni, mert nem egészen úgy sikerült, ahogy képzelték."Az öreg pólós olimpikoncsapat később egy régi csoportképpel lepte meg Vajnát, aki a meglepetésre meglepetéssel válaszolt: "valami fiatal lány lesz, remélem" - terelgette az ígérettel az ötvenhatos aranycsapat tagjait a terembe.

Szeret, nem szeret

A film után (amiről kritikánkat hétfőn olvashatják) kifelejövet a vízilabdásokon a felháborodás semmi jelét nem tapasztaltuk, lelkesek voltak. Pedig márciusban a forgatókönyv trágárságát kifogásolta Gyarmati Dezső, az ötvenhatos csapat kapitánya, sőt tiltakozó levelet is írt Vajnának. Mondjuk, ő most nem is volt jelen. "Nagyon jó volt, mintha ott lettem volna - lelkendezett Hevesi István - Tízből tízet adok rá. Még többet" - pontozott kérésünkre.


Dobó Kata és az uszály
"Nagyon tetszett, végig izgultam - mondta nekünk Schell Judit, Goda Kriszta előző filmjének főszereplője - meghatódtam, ahol kellett, nevettem, ahol kellett." Herendi Gábor, a Valami Amerika rendezőjének véleményét is megkérdeztük, de kitérő választ adott: "sokan fogják megnézni, nézzék is, mert ez fontos". A rendező, aki nemrég fejezte be Lora című romantikus filmjének forgatását, távozóban kézcsókkal gratulált Dobó Katának. Kern Andrást is elkaptuk, aki 9-et adott a filmre, de utána elárulta, hogy nem is látta, mert fellépett, és csak a fogadásra érkezett.

Utána még három csoportot faggattunk, akik mind 7-8 körüli pontra értékelték, és a véleményeik annyiban különböztek, hogy a film hollywoodi vagy magyar, de ez a közhely nem oldódott meg ezen az estén sem, mert megláttuk Réz Andrást. A cápafogú esztétáról előre sejthettük, hogy leviszi az átlagot: igazunk volt, 6 pont alá ment: "Míg Goda előző filmjét szakmailag jobban megoldotta, Divinyi Réka dialógjai ezúttal is nagyon jók voltak. De ilyen rossz filmzenét a Sorstalanság óta nem hallottam."

Geszti Péter tizen túl

Geszti Péter "elfogulatlannak" találta a filmet. "Szerintem rendben volt, ennek örülni kell, hogy ez ilyen. Tízből tíz" - mondta nekünk. A Demján Sándornak dolgozó, trigránitos amerikaiak is maximális pontszámot adtak, és annak örültek, hogy végül magyar színészekkel forgatták a filmet, és hogy az ötvenes évek Budapestjét is megismerhették.


Gesztesi Károly, csapatkapitány és Kiss Gergely, a szovjet pólós

A főpolgármester a Szabadság vihara játékfilmes verziójának 8-at adott. "Nagyon nagy profizmussal készült, és nagyon sokat belefektetett a stáb" - jegyezte meg tartózkodóan. Zwack Péter egy szóval jellemezte a Szabadság, szerelmet: "Megrázó." Kiderült, személyes élmények is kötik az ötvenhatos vízilabdacsapathoz, több tagot fogadott 56-ban Chicagóban (és 120 ezer dollárt gyűjtott a forradalom megsegítésére).

A kijárathoz közeledve Dobó Katát láttuk meg, aki kizárólag nőkből álló hallgatóságának éppen azt mesélte, hogy rosszul van, ha magát látja a vásznon, ennek ellenére rutinosan fogadta a barátnők bókjait. "Megszületett a gyerek, és egészséges" - vonta le az este mérlegét Andy Vajna, majd megtudtuk tőle, hogy nagyjából egy hónap múlva az is kiderül, hová sikerül külföldre eladni az ötvenhatos filmet.