Nem kurvát közvetítünk, szerelmet

2006.08.15. 16:55
A magyar Randigurut Csányi Sándor főszereplésével forgatják. A forgatókönyvíró állítása szerint nem ő utánozta le a hollywoodi vígjátékot, hanem az amerikaik lopták el az ő ötletét. Az S.O.S. Szerelem! című filmet augusztus 24-én kezdik forgatni Budapesten, a pert londoni ügyvédek intézik.

"Egy modernkori Cyrano-történet ez, ami olyan emberekről szól, akik azt választják hivatásul, hogy másokat összehoznak"- mondta a legutóbb az Apám beájulnát jegyző Sas Tamás, a film rendezője az S.O.S. Szerelem! történetéről. "A forgatókönyv részleteibe Neményi Ádám producer avatta be az Indexet: "Az S.O.S. Szerelem! egy professzionális cég, ami milliárdos jövedelemmel rendelkezik. A férfi ügyfeleknek igyekeznek segíteni a kiszemelt nők megszerzésében" - majd megnyugtatásunképp hozzátette: "Nem kurvát közvetít a cég, hanem szerelmet".


Nézze meg képeinket!

Miközben az Indexnek egyre inkább az lett az érzése, hogy a Randiguru című hollywoodi vígjáték szinopszisát hallotta, a Meseautó és az Egy szoknya, egy nadrág társproducereként ismert Neményi folytatta a 300 millió forintos összköltségvetésű vígjáték történetének az összefoglalását: "Ehhez a céghez jelentkezik Fenyő Iván (Tomi), hogy segítsenek neki a kiszemelt óvónő megszerzésében. Iván egy sportkocsis, aranyláncos férfit jászik, aki minden nőt meg tud szerezni magának. Csak az óvónőt, Ullmann Mónikát nem - részletezte. - A cég dolgozik a nő megnyerésén, de a feladattal megbízott beosztott folyamatosan kudarcot vall, ezért a presztízs megőrzése miatt az igazgatónak, Csányi Sanyinak kell bedobnia magát. Egy hétvégét szerveznek a Hertelendy-kastélyban, hogy összehozzák Fenyő Ivánt Ullmann Mónikával, de közben Csányi beleszeret az óvónőbe."

Az amerikaik loptak

"Nem láttam a Randigurut, de a stábból többen mondták, hogy vannak hasonlóságok" - válaszolt a rendező a felvetésünkre. "Annyi film készült már a világban, nem hiszem, hogy van olyan, amiben nincsenek áthallások. Nem akarok senkit sem utánozni, és nincs is ilyen szándékunk" - magyarázta.

A producernek is felvetettük a hasonlóságot a két történet között, ő ezt már nem tartotta véletlennek: "A Randiguru alapötletét is Szurmai János írta, csak egy amerikai producer ellopta és megcsinálta" - jelentette ki. Az ugyanabból az alapötletből írt könyvnek egyébként a napokban lett kész a végleges változata, mivel május óta készítik elő a filmet az alkotók. "A két forgatókönyvnek vannak közös vonásai, mivel nincs túl sok történet a romantikus komédiákban" - fogalmazott árnyaltabban a Rádiókabaré és Gálvölgyi-show írójaként edződött Szurmai, de később hozzátette, hogy azért nem kíván erről nyilatkozni, mert "jelenleg még perek folynak az ügyben". Az Index információi szerint az ügyet londoni ügyvédek intézik. Az IMDb moziadatbázisban mindenesetre a közel 400 millió dolláros bevételt produkáló amerikai film stáblistáján nem tüntették fel Szurmait a szerzők között.

Tóth Pétert, az Artisjus szerzői jogászát is megkérdeztük a konkrét ügyről: "Nem láttam a Randigurut, és pontosabban kellene tudom az ötleteket, mert az kevés egy perhez, hogy egy randiszervezőről van szó. De ha hasonlít a cselekmény, a karakterek vagy a történet megoldásai, az már jó alap a perhez."

Az biztos, hogy Szurmai a S.O.S. Szerelem!-től nemzetközi sikert remél: "Már most óriási nemzetközi érdeklődés van a forgatókönyv iránt, sőt ausztrálok, olaszok és franciák szeretnék megszerezni a film remake-jogait." A remélt siker titkát is elárulta: "nemzetközi történet, ami nincs helyhez kötve. Mert hiába jók a magyar filmvígjátékok, rajtunk kívül senki sem érti őket."

Nem egy bonyolult film

A filmet két-három éven belül mindenképpen szeretnék elkészíteni külföldön, akár magyar színészekkel is, hiszen Szurmai szerint: "a színészeink maximálisan megértek a nemzetközi karrierre". A Will Smith szerepét alakító Csányi Sándor erről elmondta, nem erőlteti a külföldi karriert, és ennek két oka van: "Az a baj a külföldiekkel, hogy nagyon kedvesen kérdeznek, aztán soha sem keresnek újra. Ráadásul tök jó dolgom van Magyarországon, nem akarok kimenni Amerikába pincérkedni várva arra, hátha kapok egy pármondatos szerepet".


Klikk a képre!

Csányi a forgatókönyvben a nemzetközi vonalat kedveli: "Bírom, hogy nem a nagy magyar valóságról szól, és nem egy bonyolult film, igazi közönségfilm kategória". A nyaralásból visszatérve lassan elkezd a forgatásra felkészülni a szerepe szerint gazdag igazgatót alakító színész: "Beszédgyakorlatokra és edzeni járok újra, mert nyáron kellemesen elengedtem magam. Főszerepet mindig könnyebb játszani, mert fel lehet készülni rá, míg kisebb szerepeknél sokszor csak beesünk a forgatásra. Az ezzel járó felelősséget szeretem".

A női főszerepet Ullmann Mónika kapta, akinek idén ez lesz a harmadik filmje a Kútfejek és az Egy bolond százat csinál után. "Most jó korszakomat élem" - mondta erről nevetve az Indexnek. "Egy harmincas éveiben járó fiatal óvónőt játszom, aki egy sikeres vállalkozást is visz. Komoly casting után kaptam meg a szerepet. Színpadon már sokat játszottam, biztos ezért tudok jobban szerepelni ezeken a castingokon. Régebben rettenetesen izgultam". A színésznő kiválasztásáról a producer elmondta, hogy Ullmann Mónikát tizenöt-húsz Magyarországon népszerű és ismert színésznő közül választották ki.

És milyen filmre számíthatnak a nézők? "Például anyámékat elhívnám erre, mert van benne valami szerethető" - válaszolt Csányi kérdésünkre. A film első felét szeptember végéig Budapesten forgatják le, majd leköltözik a stáb a Hertelendy-kastélyhoz.