Szilvia
5 °C
16 °C

Lajos bácsi megmutatta

2006.09.26. 15:57
Egy egykori lovaskocsiszínben adta át Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere a Ráday utcában nyíló háromszáz négyzetméteres filmművészeti központot. A keddi pezsgős fogadáson kiderült, hogy egyelőre csak az épület műszaki átadása történt meg. Bár a melósok még serényen dolgoztak a ház légópincéjének felújításán, erre szerintük sem lesz szükség mostanában.
Az átadón Demszky Gábor polgármester mégsem jelent meg, "csak" Gegesy Ferenc helyi polgármester, aki beszéd gyanánt pezsgőzésre szólította fel a nagyjából negyven jelenlévőt. Mi közben megtudtuk, hogy a Ráday és az Erkel utca sarkán álló bérház földszinti részén a Palantír Film Vizuális Alapítvány hozhat létre egy mindenki számára hozzáférhető dokumentumfilmes adatbázist, ők három helyiség filmes hasznosítására kaptak lehetőséget az önkormányzat által meghirdetett pályázaton. Szomszédjuk Dettre Gábor, a Felhő a Gangesz felett rendezőjének cége lesz, de a Dettre-cégtől senkit sem találtuk, igaz, itt még Lajos bácsi sem állt a rendelkezésünkre.


Füredi megnyitotta
"Egy dokumentum- játék- és kísérletifilmes archívumot szeretnénk itt létrehozni, lehet, hogy a Palantír Filmesekkel együtt fogunk dolgozni" - magyarázta később Dettre Gábor, akit a tájékoztató után készülő filmje, a Romazsaru vágása közben zavartunk meg. Az intézmény "oktatási, nevelési és kulturális célokat szolgál majd, de a filmeknek csak a prezentációs jogát akarjuk megszerezni". Még hozzátette: "ezeket egy kompjúteres rendszeren belül lehet majd kérni és megnézni."

DocuArt

De akkor térjünk vissza a tájékoztatóhoz és a dokumentumfilmes központhoz: "1998-tól közel ötszáz filmet gyűjtöttünk össze. Mindenki a régi filmekről kérdez minket, de nekünk inkább az a célunk, hogy azokat a filmeket megőrizzük és hozzáférhetővé tegyük, amik idén készülnek, de jövőre már azt sem lehet tudni, hol vannak" - mondta el nekünk Füredi Zoltán, a Palantír Film kuratóriumának elnöke, egyben dokumentumfilmes rendező.

"Mi alapvetően kulturális antropológusok vagyunk" - világosít fel minket Komlósi Orsolya is, aki nemcsak az alapítvány munkatársa, de Füredi felesége is egyben. A negyven fős moziteremmel egybekötött központ pontos átadási dátumát nem tudta megmondani, hiszen még szerződésük sincsen, és a további átalakításokhoz szükséges pénz sincs még a zsebükben. "Ez egy olyan lehetőség, hogy a pénz nem lesz kérdés" - törte meg optimizmusával hitetlenkedésünket.

A DokuArt, Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi névre keresztelt központ filmjei a szintén általuk szervezett, főleg antropológiai témájú dokumentumfilmeket felvonultató Dialektus Fesztivál alkotásaiból gyűltek össze, magyarázta a házaspár. A cél pedig az, hogy az alkotók később maguk jelentkezzenek a filmjeikkel. A központ fejlesztés alatt álló honlapján már hozzáférhető az adatbázis, ahová a tervek szerint maguk a készítők tölthetik fel filmjeik adatait. "Ez főleg filmeseknek, diákoknak és kutatóknak lesz jó" - fűzte hozzá Komlósi Orsolya.

Lajos bácsi aggódik


Lajos bácsi elmagyarázta
Működő filmes intézmények híján maga az Ybl Miklós tervei szerint készült neoreneszánsz épület bűvölt el minket, ami a házban lakó Lajos bácsi szerint egykoron téli rezidenciaként szolgált grófoknak és báróknak. "A barátnőm itt lakott az emeleten" - mutatott az egyik lakásra a fogadásra előbújt bácsi. Majd miközben egy hölgyért aggódott, akinek félpercenként beleakadt a magassarkúja a frissen felújított udvar macskaköveibe, a szintén felújított házról elmesélte, hogy "a szovjetek '56-ban a Gellért hegyről lőtték a Szovjet Barátság Házát, és ennek az épületnek az egyik sarkát is romba döntötte egy eltévedt aknavető".

Miután ezt meghallgattuk, a bácsi Ferenc Jóskáig ment vissza: elmondása szerint akkor börtön volt az alagsorban. "Ferenc Jóska nem bízott a Citadellában, ott túl humánusan bántak az elítéltekkel, ezért a politikai foglyokat idehozatta" - mesélte az öreg, és az útmutatásai alapján távozás előtt magunk is feltérképeztük az épület föld alatti labirintusrendszerét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?