Szilvia
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Népitáncos filmre szerződtetnék Donald Sutherlandet

2008.11.15. 12:40
A berlini fal leomlása után, egy népitánc-csoportban játszód filmet Hules Endre rendezné. A balladát november 8-án mutatta be a Budapest/Honvéd Táncegyüttes, ami szintén szerepel majd a stábban.

A halálba táncoltatott leány (The Maiden Danced to Death) című film magyar-kanadai-szlovén koprodukcióban kezd el forogni 2009-ben. Zsuráffszki koreográfiája és Kiss Ferenc zenéje a filmbeli táncdráma alapját képezik.Az Oscar-díjas operatőrrel, Vilmos Zsigmonddal már megegyeztek a közös munkában, a producerek tárgyalnak Donald Sutherlanddel és Carrie-Ann Moss-al a kulcsszerepek eljátszására. Garami Gábor (Cinema-film Kft.), Michael Dobbin (Quiet Revolution) és Igor Pedicek (Casablanca Films) lesznek a film producerei. "A halálba táncoltatott leány" forgatókönyvét a Magyar Kulturális Alapítvány támogatta, és elnyerte az Európai Unió MediaPlus fejlesztési támogatását is.

A film alapjául szolgáló Ballada - A halálba táncoltatott leány című színpadi előadást a Budapest/Honvéd Táncegyüttes november 8-án már bemutatta a Budapesti Nemzeti Táncszínházban.

A Los Angelesben élő, magyar származású író-rendező, Hules Endre nagy a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakán és az American Film Institute producer szakán végzett. Egyebek mellett a pécsi és szegedi Nemzeti Színháznál, a Párizsi Biennálén és a Shakespeare Világkongresszuson rendezett, és hollywoodi produkciókban jelent meg színészként. Legutóbbi forgatókönyve, a Príma Primavera magyar-angol-holland-bolgár koprodukcióban készül. Az általa írt és rendezett "Lyukas Zászló" (Torn From the Flag) című filmet nevezték a 2009-es Oscarra.