Gyere Feró, Michael Douglas hívott!

2008.09.03. 11:35
Dörner György hangjával itthon imádták Az üresfejűt, pedig a film Amerikában megbukott. A színész ráadásul elfoglaltabb, mint Bruce Willis azokon a napokon, amikor megmenti a világot, de mi kitartóak voltunk, és becserkésztük. Kiderült, hogy Eddie Murphy-t nagyobb kihívás szinkronizálni, mint Bruce Willist. Nagy Feró felesége meg Michael Douglasnek hívja a színészt.

Bruce Willis vagy Eddie Murphy filmjeit szereti jobban?

Mindig azt, amelyiket épp szinkronizálom. És ne felejtsük el, én vagyok Michael Douglas hanga is. Ugyanolyan lelkesedéssel dolgozom mindegyik filmen, 1-2 nap alatt végzek a hangsávjaimmal. Ilyenkor csak az előttem lévő papír számít, füles a fülemen, és minden idegszálammal az adott jelenetre összpontosítok. Ez egy munka, amit meg kell csinálni, akkor is, ha nem tetszik a film.

Látta már moziban Eddie Murphy új filmjét, Az üresfejűt, vagy csak a szinkronmunka alatt?

Nem szoktam megnézni minden Eddie Murphy filmet, csak a jobbakat. Ez nem volt az.

Ezek szerint ön szerint is egyre rosszabbak Eddie Murphy filmjei?

Ez a színész hihetetlen közlésvággyal bír, sok filmet készít, természetes, hogy nem mindegyik jó ezek közül. A Bölcsek kövérét például nagyon szerettem, a sok vicces karakter hangjával el lehet játszani. Ez szakmailag nagyobb kihívás. De jó volt a 48 óra és a Megint 48 óra is. Meg a Beverly Hills-i zsaru.

Várja már a Beverly Hills-i zsaru 4-et?

Nem tudtam, hogy készül, nem vagyok ilyenekről informálva. Csörögi István mindig engem hív, ha Eddie Murphy-filmet kell szinkronizálni. Remélem, ez így lesz a későbbiekben is.

Dörner György, a bőrdzsekis vadorzó

Köztudott, hogy ön jobboldali érzelmű, Eddie Murphy viszont a filmjeiben semmibe veszi a keresztény értékrendet, káromkodik, félrelép. Ez nem zavaró?

Eddie Murphyt nem a filmjei alapján kell megítélni, hiszen én sem mormolok Miatyánkot a szinkronstúdióban. Ezek mind hajánál fogva előrángatott dolgok, és szerintem lényegtelenek. Eddie Murphy is színész, én is színész vagyok. Megnézem a filmjeit és leszinkronizálom, ilyen egyszerű.

Volt, hogy taxirendeléskor felismerték a hangját?

Most csak egy ilyen esetre emlékszem, amikor Nagy Ferót hívtam telefonon. A felesége vette fel, és elkezdett nevetve kiabálni, hogy "Gyere Feró, Michael Douglas az!". Egyébként a feleségemtől is sokszor megkérdezik viccből, hogy milyen Bruce Willissel élni.

Ha már Bruce Willis: érezhető volt, hogy megöregedett a Die Hard 4-ben?

Én szinkronizáltam egyáltalán a negyedik részt? Már nem is emlékszem. Érdekes egyébként, hogy mindig mindenki Bruce Willisről kérdez, mikor sokkal jobb szinkronmunkáim is voltak. Például Boleslaw Polívka a Bolond és a királynőben. Vagy ott vannak Andrzej Wajda filmjei. Ezek mind nagyon jó filmek, nagyon jó színészekkel, csak sajnos alig jutnak el hozzánk. Sokkal szívesebben szinkronizálok lengyel, cseh és más kelet-európai filmeket, mint amerikait. Csak hát az ember nem mindig azt csinálja, amit szeret. Még akkor sem, ha színész.

Dörner, az ártatlan juhász

Mi volt az első szinkronmunkája?

Még főiskolás voltam, amikor egy szovjet filmhez hívtak. Ruszki katonáknak kellett benne bombákat szétszerelni. A címére már nem emlékszem, de jó munka volt. Csak keveset fizetett. Aztán jött az első Beverly Hills-i zsaru, és a A simlis és a szende sorozat, ezeket mindet nagyon szerettem.

Mi a helyzet a Sorsvonalak című magyar sci-fivel?

Sajnos csak őszre lesz kész, anyagi gondok miatt. Már tavaly be kellett volna mutatni, de nem az alkotók hibája, hogy csúszik. Hatvani Balázsék nagyon tehetségesek, hihetetlen fantáziájuk van. Ez nagyon szerény költségvetésből készült sci-fi, nem egy "low budget" film, inkább csak "low". Még a színészek sem kapták meg pénzüket, persze ezzel előre tisztában voltunk, amikor elvállaltuk a filmet. Én az óragyár igazgatóját alakítom, aki munkát ad a városnak, Thelomerisnek. Minden tőlem függ. Bizarr gondolat, hogy az ember az idővel üzletel, olyan dologgal, ami elvileg végtelen és örök, és pont ez fogott meg ebben a filmben.

Láthatjuk önt mostanában színházban?

Most épp Molnár Ferenc Üvegcipőjét próbálom a Forrás Színházi Műhellyel, az őszi bemutatóra készülünk. A kecskeméti Katona József színházban pedig az Eszter hagyatéka lesz műsoron. Van egy önálló estem is, az Optimistán bele a reménytelenségbe, amivel oda megyek, ahová hívnak. Évi 10-20 meghívás már kimondottan jónak számít, hiszen a költészet nem túl népszerű téma a XXI. században.