Piroska
-1 °C
5 °C

Helen Mirren és a Királynő mindent vihet

2007.11.30. 12:24
Szombat este Berlinben kiderül, hogy mely európai produkciók és alkotóik nyerik el az idén 20 éves Európai Filmakadémia díjait.

A Wim Wenders vezette akadémia 42 filmből választotta ki az egyes kategóriák esélyeseit, a nevezettek listáját november 3-án hozták nyilvánosságra Sevillában. Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása nem jutott be a jelöltek közé.

A jelölésekből kiindulva a brit filmrendező, Stephen Frears lehet a jubileumi díjátadó gála nagy nyertese, ha A királynő című filmje minden ígéretét valóra váltja: a II. Erzsébet angol királynőről szóló dráma hat kategóriában is esélyes, így az Arany Glóbusz-, az Oscar- és a BAFTA-díjak után újabb trófeákkal gyarapodhat.

A további favoritok között szerepel Az utolsó skót király, Kevin MacDonald Oscar-díjas Idi Amin-portréja, Fatih Akin német-török filmes Arany Pálmás alkotása, A másik oldalon, valamint a cannes-i filmfesztivál másik díjazott kedvence, a román Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című abortuszdrámája. Az idei Berlinale nyitófilmje, Oliver Dahan Piaf című megrázó életrajza a címszereplő Marion Cotillard francia színésznőnek hozhat sikert - hacsak a II. Erzsébetet alakító Helen Mirren (aki ezért már egyebek között az Oscart, az Arany Glóbuszt és az Arany Oroszlánt is begyűjtötte) el nem viszi előle a díjat.

A tavaly Varsóban megrendezett Filmdíj-gálán A mások élete című német film aratta a legtöbb babért: Florian Henckel von Donnersmarck Stasi-drámája a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

A német főváros Treptow Arenájába 1400 díszvendéget várnak a december 1-jei gálaestre, amelyet két neves európai színész: Emmanuelle Béart és Jan Josef Liefers konferál. A ceremónia hangulatáért a Leningrad Cowboys kezeskedik: az egyszarvúra tupírozott hajú, félméteresre nyúló cipőt viselő együttest Aki Kaurismaki finn rendező filmjeiből ismerte meg a világ.

A meghívottak között van Jean-Luc Godard és Michael Ballhaus is, akik életműdíjat vesznek át az este folyamán. Az 1988-ban alapított Európai Filmakadémia, amelynek első elnöke Ingmar Bergman filmrendező volt, ma már 1800 hivatásos filmkészítőt tömörít, akiknek közös célja, hogy támogassák az európai filmkultúrát. Az akadémia tagjainak szavazatai alapján adományozott Európai Filmdíj az eltelt két évtized alatt a kontinens legrangosabb filmes elismerései közé emelkedett. A díjátadót 61 ország tévécsatornái rögzítik, és néhány napos eltéréssel sugározzák. Magyarországon december 8-án vetíti majd az HBO.