Jennifer Anistonnal nem futhatunk össze Etyeken

2007.02.03. 16:33
Állami szerepvállalással, de magántőkéből épül fel Etyek határában Magyarország legnagyobb, legfejlettebb filmstúdiója. A beruházók igazi szuperprodukciókra számítanak, bár még senkivel nem írtak alá szerződést.
Májusban megnyílik a Korda filmstúdió, aminek teljes felépítését decemberre tervezik, közölte Krisán László, a Korda Filmstúdió Kft. ügyvezető igazgatója szombaton, a 38. Magyar Filmszemlén tartott sajtótájékoztatón, ahol Hiller István oktatási és kulturális miniszter is jelen volt. Az első ütem elkészült négy stúdiója egyébként 6500 négyzetméternyi területen fekszik, és 83 millió euróba került.

"Nem pontosan május elsején kezdődnek a forgatási munkálatok - tette hozzá Krisán az Index kérdésére. - Még a technikai finomhangolás lesz az elején. Több produkcióval folytatunk tárgyalásokat, de nemhogy filmcímeket, nemzetiséget sem árulhatok el. Ami biztos, aláírt szerződés még nincs." De ha már ott tartanak, hogy sztárok érkeznek Etyekre, akkor sem ígérik, hogy bárki betoppanhat az utcáról és találkozhat Jennifer Anistonnal, sőt turistabuszok sem lesznek.

A stúdió indulásának halasztását Krisán azzal indokolta, hogy az alapvetően amerikai mintára készülő stúdióegyüttest előbb "európiasítani kellett". Demján Sándor, a stúdió elnöke a pénteki avatáson ugyanezt a következő idézettel magyarázta: "Dolgozni csak lassan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes". A lassúsággal a két évig tartó földegyengetésre célozhatott, bár József Attila eredetileg a pontosan szót használta, ami valóban nagyobb erény egy stúdió építésekor.

Az állam nem fektetett bele
"A 2003 decemberében elfogadott filmtörvényből adódó lehetőségek - többek között befektetési és adókedvezmények - voltak azok, amelyek a magyarországi filmipar munkahelyteremtő beruházásait és egy teljesen új színvonal kialakítását tették lehetővé. A filmtörvény olyan befektetői kedvezményeket biztosít, amely a filmipart, a koprodukciót, Magyarországon forgatott filmeket és minden infrastrukturális beruházást komoly kedvezményben részesít" - mondta Hiller István a sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta: az államnak a komplexumban egyetlen egy forintja sincs.
"16-17 méter magas a legmagasabb pont - magyarázta az első felépített ütem pénteki felavatását az ügyvezető, amikor a magyar építőipar hagyománya szerint bokréta állításával ünnepelték a munkásokat. Demján Sándor az avatáskor a helyszínen azt mondta, a hagyományoktól eltérően nem a legmagasabb pontot ünneplik, hanem azt, hogy állnak a falak. Ez tényleg nagy rohamtempót jelent, hiszen 2006 októbere után jutottak túl csak a földmunkálatokon, és decemberben még csak az épület váza állt.

"Kérem, ne Etyekwoodnak hívják a stúdiót, annyi wood van, nem szeretnénk a sok wood egyike lenni - tette hozzá Krisán. - Korda Filmstúdió a hivatalos neve. Abból csak egy van, és a Korda Múzeum is egyedülálló, amit nyitunk benne". Persze egy újságíró közbevetette, hogy Korda Múzeum már van Mezőtúron is, de Krisán az Index kérdésére elmondta, hogy: "a Korda stúdió méretben itthon tényleg egyedülálló lesz, és a volt szocialista országok közül is csak a prágai Barandov stúdió lehet a konkurenciája. Egyébként a világ összes stúdiója a konkurenciánk lesz Hongkongtól Budapestig".

Munka is lesz

"Ha nem is képzünk szakembereket, a saját 150-400 állandó gárdánkat szeretnénk külföldön képeztetni" - árulta még el Krisán. "A magyar felsőoktatásnak, ezen belül a magyar filmszakmai felsőoktatásnak is reagálnia kell a szakemberhiányra" - mondta Hiller István. "A stúdiókomplexum létrehozásának tervét 2004 májusában, a Cannes-i filmfesztiválon jelentettük be, azóta már jóval kisebb kétséggel fogadják a Korda stúdiót" - zárta le a tájékoztatót Hiller, majd hozzátették: "A 23 milliárd forintnyi éves filmes költés a top, amit a külszíni forgatásra elköltenek Magyarországon a külföldi koprodukciók, bérmunkák és magyar filmek összesen. Ezt lehet most a stúdiókkal a filmtörvény lehetőségeit kihasználva jelentősen megnövelni."