Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

A világ filmgyártásának egyik központja lehetünk

2004.08.26. 16:05
A magyarok nagy szerepet játszottak Hollywood hőskorában, s most ismét fontos szereplővé szeretnének válni a világ filmgyártásában: Demján Sándor Etyeken a világ legnagyobb filmstúdióját akarja felépíteni - írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása.
A lap a magyar filmesek amerikai szerepének jellemzésére felidéz egy hollywoodi legendát, miszerint az egyik itteni stúdió ajtajára egykor a következő felirat volt kiakasztva: "Itt nem elég, ha magyar vagy: azért legyél tehetséges is." Megírja, hogy Magyarországon a két világháború közötti időben, sőt a kommunista időszakban is virágzott a filmipar, megfelelő állami támogatással.

Demján terve - amelyhez megszerezte a hollywoodi filmmogul, Andrew Vajna támogatását is - éppen az, hogy a magyarok az eddiginél is jobb adukkal szállhassanak be a filmiparban zajló nemzetközi versenybe, abba, amelyben Kelet-Európa az alacsony költségek folytán már amúgy is egyre nagyobb szerepet játszik.

Kedvező törvények

A WSJE emlékeztet, hogy Magyarországon tavaly intézkedéseket hoztak a filmgyártás versenyképességének javítására, s ezt Hollywoodban a világ egyik "legnagyvonalúbb" szabályozásának tartják. A cikk arról is beszámol: noha az Európai Unió megpróbálja akadályozni, hogy tagállamai állami segélyekkel támogassanak iparágakat, a filmipar eltérő szabályok szerint működik, köszönhetően a franciák által - saját, alaposan szubvencionált filmgyártásuk megmentésére kitalált - "kulturális különbözőség" elvének.

Az EU-tagállamok most ezt az elvet használják fel arra, hogy versenyt vívhassanak Hollywooddal, s ráadásul számos állam a filmipart saját imázsának javítására, külföldi turisták becsalogatására is felhasználja - olvasható az amerikai napilap beszámolójában.  • Vennék
  • Hírek