Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oscarra nevezik a Fehér tenyeret

2006.09.25. 12:06
Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása képviseli Magyarországot az Oscar-díj 2007. évi "legjobb idegen nyelvű film" kategóriájában, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, amik közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szoborért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2007. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-én 79. alkalommal kerül sor a hollywoodi Kodak Theatre-ben. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versenghetnek a nevezésért, amiket 2005. október 1 - 2006. szeptember 30. között mutatnak be a hazai mozikban.

A Fehér tenyér a harmadik játékfilmje, amiért a 37. Magyar Filmszemle fődíját és a külföldi kritikusok díját megosztva kapta. A Fehér tenyér nemzetközi premierjére a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, nagy sikerrel mutatták be a Rendezők Kéthete 2006-os programjában.