Harminc játékfilm csap össze
a 36. Filmszemlén

2004.12.27. 16:49
A filmszemlére több mint kétszáz dokumentumfilmet és száz kísérleti kisjátékfilmet neveztek, és versenyen kívül bemutatják a Sorstalanságot is.
Mintegy harminc nagyjátékfilm szerepel a 36. Magyar Filmszemlén, amelyet február 1-8. között rendeznek meg Budapesten; a vetítések helyszíne a Mammut mozi és a Millenáris Park lesz - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége ügyvezető titkára hétfőn az MTI-vel.

A filmes mustrán versenyen kívül mutatják be Koltai Lajos első rendezését, az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre művéből készült Sorstalanság című filmet, valamint az Oscar-díjas Szabó István alkotását, a Csodálatos Júliát - mondta Hermann Krisztina.

A szövetség titkára elmondta, hogy a rendezvényen hozzávetőlegesen harminc nagyjátékfilmet vetítenek majd, a zsűri tagjainak felkérése folyik. A versenyprogramba bekerülő alkotások száma egyelőre nem végleges, a nagyjátékfilmek végleges listáját csak januárban hozzák nyilvánosságra.

Rengeteg dokumentumfilm

A filmszemlére több mint kétszáz dokumentumfilmet és száz kísérleti kisjátékfilmet neveztek november végéig, ezek közül az előzsűrik január elejére 35-40, illetve 30-35 alkotást válogatnak be a versenyprogramba.

A rendezvényen négyen kapnak életműdíjat: Matejka Mária és Ónodi György gyártásvezető, Bokor Péter filmrendező és Zenthe Ferenc színművész.

A szemletanács elnöke Sipos Áron, tagja Janisch Attila, Hartai László, Mihályfi László, Molnár György, Tóth Erzsébet. A szervezőbizottság elnöke Veresné Kozma Ilona, az ügyvezető Garami Gábor.

Hermann Krisztina egyelőre nem tudott válaszolni arra, hány díjat adnak ki, mint mondta, ez január elején, közepén dől el. Emlékeztetett tavalyi állásfoglalásukra, amely szerint felülvizsgálják a díjak rendszerét annak érdekében, hogy ne legyenek átfedések.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a dokumentumfilmek esetében ezúttal nem négy, hanem öt kategóriát különítettek el; külön versengenek a szociológiai, néprajzi, antropológiai művek; a történelmi alkotások; a portré- és riportfilmek, interjúk; az ismeretterjesztő filmek, valamint a más kategóriába be nem sorolható munkák.

A 36. Magyar Filmszemlén mintegy száz külföldi vendégre számítanak.

Hiányzik 30 millió

Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a kuratórium már döntött a filmszemle finanszírozásáról: 80-90 százalékban az MMK finanszírozza a rendezvényt. A támogatás összege a tavalyihoz hasonló, 150 millió forint körüli - közölte, hozzátéve: a kuratórium egyelőre 120 millió forintot szavazott meg erre a célra, a fennmaradó összeget szponzori támogatásokból, egyéb fölajánlásokból kell előteremteni.