Keresik Frédi és Béni eredeti hangját

2005.03.21. 12:35
Felhívással fordult az országhoz a Frédi és Béni-sorozat dvd-változatának kiadója, a Warner Home Video, melyben a két kőkorszaki szaki versbe szedett kalandjainak Romhányi-féle szinkronnal sugárzott epizódjait kerseik. Néhány rész eredeti szinkronja ugyanis már a Magyar Televízió archívumában sem található meg.

A Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki című rajzfilmsorozat dvd-változatának magyar kiadója felhívással fordult az országhoz. Kéri azokat, akiknek sikerült annak idején valamilyen formában rögzíteni az első magyar szinkronnal készült epizódokat, juttassák el azokat Warner Home Videóhoz. A kiadó a rajzfilmsorozat teljes dvd-változatát ajánlja fel köszönetként az elveszett részekért.

Az elveszett részek
Flintstone, a repülő
Lokál-vokál kan-durban
Uszipajtások
A részrehajló végrehajtó
Frédi fejlett fej lett
Hasonmászó hasonmás
Csodadadák
Lóvátétel
Ékszer-kétszer
...jutalom-utalványra
Klassz vigasz
Lucifrédi
Bedöglő vendéglő
Frédi amazon és emezen a lemezen
Csővezetők csőben
Kupáncsapó guba
Frédi, a csempész-rendész
A sorsjegy
A rajzfilm kiadója szakemberek bevonásával már hónapok óta keresi a sorozat kérdéses részeinek elveszett eredeti szinkronját, de néhány epizód magyar hangja már a Magyar Televízió archívumában sem található meg. "Szívesen nézem vissza édesapám rímjeivel a Frédi és Béni-epizódokat, hiszen annak idején egy egész országgal együtt mulattunk rajtuk. Sajnos még a családi archívumban sem találtunk rá néhány rész eredeti szinkronjára. Ahhoz, hogy a kiadásra kerülő dvd-n az új szinkron mellett újra együtt nevethessünk azokon a részeken, melyekhez édesapám írta a szöveget, most mindenki segítségét kérem" - mondta Romhányi Ágnes, Romhányi József lánya.

Sokak véleménye szerint a Flintstone család Csákányi László, Márkus László, Váradi Hédi és Psota Irén magyar hangjával egyedibb és szórakoztatóbb, mint az eredeti. Romhányi József egykor, a Rádió- és Televízió Újság 1968. január 29-i számában így foglalta össze a Frédi és Béni-szinkronszövegek jellegzetességeit: "Sokan vitatták, helyes-e, hogy mi verses szöveggel helyettesítettük a prózában írt szöveget. Szerintem a kancsal rímek, szójátékok nem csupán fokozhatják a humort, hanem jellegzetessé teszik, kiegészítik, s egyben magyarázzák is. S mint ilyen magyarázatok - jobban szolgálják egy más nép humorának a mi közegünkben való elhelyezését, természetesebben csiklandozzák nevetőizmainkat."