Depardieu és Deneuve újra együtt

2006.04.07. 11:31
Az elmúlt év legsikeresebb francia filmjeiből ad válogatást a 10. Francia Filmnapok Budapesten április 20-tól, vidéken április 18-tól.
A program filmjeinek szereplőgárdáját - a fiatal tehetségek mellett - a legnagyobb nevek erősítik, mint Jeanne Moreau, Sophie Marceau, Juliette Binoche, sőt újra közös moziban szerepel Catherine Deneuve és Gérard Depardieu (Változó idők). A filmek számos fesztiválon gyűjtöttek be elismeréseket, kiemelkedik közülük a Halálos szívdobbanás, amely nyolc César-díjat nyert, valamint Michael Haneke Rejtély (Caché) című alkotása, amely a Cannes-i fesztiválon a legjobb filmnek és a legjobb színésznek (Daniel Auteuil) járó díjat kapta.

#alt# A magyarországi forgalmazók által kiválasztott tíz alkotás jól illusztrálja a francia filmgyártás változatosságát is: akad köztük kosztümös vígjáték (Soha ne mondd, hogy soha), művészfilm (Rejtély), romantikus (Marokkó), első filmes rendező alkotása (az Anthony Zimmer című film Jerome Salle rendezésében), dráma (Pokol, Utolsó napjaim) és akciófilmek is (A kullancs).

A rendezvényhez több vidéki mozi is csatlakozott: a pécsi Uránia mozi, a szegedi Belvárosi mozi, a debreceni Apolló mozi, a miskolci Kossuth mozi, a győri Hrabal mozi, az egri Művész mozi és a kecskeméti Otthon mozi. A vidéki filmszínházak április 18. és 26. között vetítik a filmeket, míg Budapesten a Corvin mozi április 20-23. között. Az idei jubileumi mustrát kísérőrendezvények is színesítik: az Örökmozgó Filmmúzeum Jeanne Moreau-filmeket vetít, a Szindbád mozi Gerard Depardieu-esteket rendez, a Hunnia mozi a közelmúlt francia filmjeinek dvd-bemutatóját tartja, ahol a mozijegy árában benne van a programban szereplő film dvd-je is.

A filmnapok fő szervezője - a hagyományosan erős francia filmes promóció zászlóshajója - az Unifrance Film International (UFI), amely világszerte számos fővárosba viszi el minden évben a legfrissebb francia alkotásokat. Tavaly a magyarországi filmnapokon tízezren vettek részt, évente ugyanakkor hétszázezer nézőt vonzanak a francia filmek.